Робот-хирург оперира дистанционно през 5G

С помощта на специални ръкавици към робота-хирург се подават тактилни усещания, възприемани от неговите „пръсти”

С помощта на специални ръкавици към робота-хирург се подават тактилни усещания, възприемани от неговите „пръсти”

Мрежовите технологии от пето поколение могат да намерят приложение и в хирургията, стана ясно от демонстрация на шведската компания Ericsson и учени от Лондон по време на конференцията „5G World 2016” в британската столица.

Специалистите показаха използване на робот, управляван през 5G, в нискоинвазивната дистанционна хирургия. С помощта на специални ръкавици към робота-хирург се подават тактилни усещания, възприемани от неговите „пръсти”.

Точното предаване на тези усещания едновременно с видео дава възможност на лекарите в режим на реално време да разглеждат меките тъкани и да разпознават ракови образувания, съобщиха от Ericsson.

Техническите възможности за предаване на данни и видео с минимално забавяне са обезпечени именно от 5G технологията и софтуерно-конфигурируема мрежа. Внедряването на 5G ще даде тласък в развитието на нискоинвазивната дистанционна хирургия.

Достъпът до подобни медицински услуги ще зависи все по-малко от мястото, на което се намира пациентът. Освен това се създават условия за дистанционен обмен на опит, обучение и контрол на операциите от страна на международни специалисти.

Хирургията е една от най-перспективните области за приложение на роботите. Според прогнозите, след две-три десетилетия роботите ще усвоят поне половината от професиите на хората, което повдига и тревожни въпроси, но в медицината се очертават само ползи.

Коментари по темата: „Робот-хирург оперира дистанционно през 5G”

добавете коментар...

  1. 17G

    Спокойно
    бг е 20 години след светът

  2. Anonymous

    Страхотно! Щото видиш ли, през 3G щеше да не стане… PR отделите изпростяват все повече, като ориентират рекламата си към малоумници.

  3. ха

    В относително близко бъдеще подобни роботи хирурзи ще бъдат интегрирани във всеки автомобил и ще се ползват при възникване на катастрофа!

Коментар