САЩ разследват Facebook за укриване на данъци

Министерство на правосъдието на САЩ се обърна към съда с искане да принуди Facebook да сътрудничи на данъчните власти. Срещу компанията се води разследване за умишлено занижаване на стойността на активите с цел избягване на данъци, предаде CNN.

Искът се отнася до събития от 2010 г., когато Facebook прехвърли на своя филиал в Ирландия правота на собственост върху някои активи, вкл. база от потребители, онлайн платформа и нематериална собственост, предназначена за маркетинг.

Данъчните органи на САЩ подозират също, че одиторската компания Ernst & Young е съучастник в незаконната схема за укриване на данъци. Предполага се, че Ernst & Young е занижила стойността на активите с милиарди долари.

Властите многократно са искали от Facebook да предостави необходимата финансова документация, за да бъдат потвърдени или опровергани подозренията. Само през юни тази година са направени шест заявки за подобна информация, но Facebook не е реагирала на нито една.

Представител на Facebook, от своя страна, уверява, че компанията прави бизнес в съответствие със законите и правилата в страните, в които работи.

Коментари по темата: „САЩ разследват Facebook за укриване на данъци”

добавете коментар...

  1. ха

    Facebook не е система за запознанства. Това е сайт в който трябва да си изпееш и “майчиното мляко”. С времето се оказа, че хората престанаха да споделят снимки и текст, а само започнаха да четат новините от множество източници. Това е причината да издиша все повече…

  2. Киро

    Ами, като надуваха балона от години с една проста система за запознанства, че струва милиарди, а сега да си плащат масрафа пред данъчните 🙂

  3. zte

    дарява на собствената си фондация която му продава акците индиректно(да не се разбере че продава)

    ако почне той лично да продава
    ще се разбере че fb e поредният въздух.

  4. Anonymous

    зукърбърг отиде два пъти при гейци, и подкара простотиите. Взе да “дарява” всичко на собствената си фондация. Сега фейсбоклуците взеха да занижават стойността на активи 🙂

    Трудно ми е да опиша колко съм щастлив, че успях да си изтрия акаунта в тая парцалива платформа.

Коментар