Китай ще произвежда ARM процесори

Китай навлиза ускорено в бизнеса с процесори, вкл. решения на базата на ARM архитектура

Китай навлиза ускорено в бизнеса с процесори, вкл. решения на базата на ARM архитектура

Китайската компания Huaxintong Semiconductor Technology получи лиценз за 64-битова архитектура ARMv8-A, съобщи разработчикът на процесорите ARM Holdings. Сделката ще позволи на Huaxintong – смесено предприятие с американската Qaulcomm, в което държавата има 55% дял – да произвежда сървърни ARM процесори.

Според представители на Qualcomm, джойнт венчърът може да създава както уникални китайски продукти, така и решения, които се базират на разработки на американския производител на мобилни и сървърни чипове.

Китай настъпва във всички направления на процесорните платформи. По-рано тази година китайската машина Sunway TaihuLight с RISC процесори SW26010 оглави класацията на най-мощните суперкомпютри в света. Процесорът и системите на база IBM Power са разработени от местната компания Suzhou PowerCore Technology.

Също тази година AMD даде лиценз за x86-съвместима архитектура на китайската компания Tianjin Haiguang Advanced Technology Investment и създаде съвместно предприятие с нея за разработка на сървърни x86-съвместими процесори. Китайска разработка е и процесорът Godson на базата на архитектура MIPS.

Нуждата на Китай от национални сървърни системи е продиктувана от изискванията за сигурност и икономии. Собственото производство ще бъде по-евтино, но дори и да не е, то ще отвори работни места и ще донесе косвени ползи.

Само в провинция Гуейджоу, където се базира съвместното предприятие на Huaxintong и Qualcomm, са налични 2,5 млн. сървърни системи, а създаването на нови центрове за данни ще увеличи значително търсенето на сървъри. Китайските чипове не отстъпват по производителност на западните аналози, но все още не могат да осигурят същата енергийна ефективност.

Коментари по темата: „Китай ще произвежда ARM процесори”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    До Ха,

    Да, прав си както пишеш
    “Когато забраниш законово да се правят сматфони с форма на правоъгълник (защото ти пръв си направил такъв) – тогава вече влизаме в руслото на тъпизма с лицензите.”

    За съжаление повечето от проблемите в компютърната индустрия са точно от такъв вид тъпизми.

  2. ха

    Тук под думата лиценз не се разбира вида на технологията, а се разбира подредбата на елементите в чипа! Тук по-скоро неофициално можем да говорим за авторско право, а не за лиценз. Когато един писател пише книга, то препечатването й и разпространението й си е жива форма на кражба. Когато забраниш законово да се правят сматфони с форма на правоъгълник (защото ти пръв си направил такъв) – тогава вече влизаме в руслото на тъпизма с лицензите.

  3. Костадин

    до втория Анонимен:

    Проблема е, че са патентовани и технологичните стъпки и процеси, за всяко нещо има патент с давност 20 години от датата на издаване.Просто няма начин да създадеш нов процесор без да започнат да те съдят големите в бизнеса. Ако си работил с компютър преди 20 години ще знаеш че тогава излезе пентиум 1 на 133 Mhz разликата е от тук до небето със днешните процесори.Просто 20 годни са прекалено дълъг период период от време и това забавя прогреса.

  4. Anonymous

    До първия коментатор:

    Аман от търтеи, чакащи всичко наготово!

    Като искаш процесор без патенти, сядаш и проектираш един. Колко му е, а?

  5. Anonymous

    Аман от разни лицензи – някой някого да ограничава и да му взима само парите.
    Трябва да падат надолу цените на чиповете.

Коментар