Приличат ли си човешките и програмните езици?

Някога задавали ли сте си въпроса „Доколко ученето на програмен език се доближава до това на чужд език?”. Който е учил и двете, може да каже, че има доста прилики. Но знаете ли, че според науката, те са много малко?

Всичко започва с това как човешкият мозък различава двете обучения. Докато човешките (природни) езици могат да се опишат като учене на редица конструкции, които имат определена функционалност и дори могат да бъдат рекурсивни, мозъкът ни още ги третира като нещо много далечно в сравнение с програмните езици.

Да започнем от това, че ние всички имаме обособени мозъчни центрове, които с времето са се заели да разбират, обработват и пренасят информацията, която предаваме чрез човешките езици. Програмните езици, от своя страна, се третират като всеки един логически или математически проблем, но това не ги прави по-прости като концепция.

Допирни точки все пак има – трябва да научите набор от правила, определена логическа последователност и редица „ключови” думи. Несъмнено, и двете обучения изискват неимоверно много упражнения, ако желаете да сте добри в тяхното прилагане, но приликите може би свършват до тук.

Един друг любопитен факт е, че уменията в програмирането са по-тясно свързани с тези в музиката – произлизайки от прилики с разпределената във времето логическа структура на музиката.

Може би най-голямата разлика е в това, че да научиш програмен език е доста по-лесно. В този случай има ограничен набор от вариации, конструкции и много, много по-малко думи, които са нужни. Освен това всички програмни езици следват подобна логическа структура, което прави усвояването на множество такива езици в пъти по-лесно.

Георги Дуранкиев

Георги Дуранкиев

Коментари по темата: „Приличат ли си човешките и програмните езици?”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    Я някой на прост човешки език да ми обърне огледално бинарна матрица 200х200 по оста игрек ;))). Да видим с колко реда ще го направи ;))
    Примера е базов в програмирането и показва основната разлика между език за програмиране и език за комуникация – тоест, единия е специализиран в описване на алгоритми, а другия в комуникация между живи същества. Единственото сродно нещо в употребата на двете е това, че без съществуването на човешко(в случая) същество нямат смисъл ;))
    Да се сравняват двете понятия е като да сравняваш дължина с цвят. Например: българският трикольор е три пъти по – цветен, отколкото голям. Обяснение – има 3 цвята, а само една големина. Та така 😉

  2. Киро

    Не съм съгласен, че няма нищо общо между компютърните езици и естествените езици. И при едните и при другите най-малко има синтактичен, семантинчен и морфологичен анализатор, според правилата в съответния език. 🙂

  3. LUD

    Ако ви интересува съпоставката на програмен и човешки език – може да потърсите някой talk с Larry Wall . Той е полиглот и създател на компютърен език. Там разяснява общите черти

  4. ха

    С горе долу всичко бях съгласен със статията, докато не стигнах до тук:
    >всички програмни езици следват подобна логическа структура
    Това е голяма глупост, ако сравняваме с естествените езици. Точно при естествените езици ако научиш всички думи, тогава да проговориш ще е лесно – просто като слушаш съответния език определено време.

    Назубрянето на думите е най-трудното нещо при естествените езици. При програмните езици назубрянето на логиката е основното, която доста се различава между езиците. Разглеждането на програмите също е много по-сложно нещо, защото логиката в тях често трудно се разбира.

    Всъщност така се получава, когато един специалист (в случая психолог) прави анализ на друга научна област от която не разбира (езици за програмиране, които са съставени от конструкции, които се анализират от информатиката).

  5. Фофу

    Карлуковските възпитаници пак ги обзе безпокойство и чувство за недооцененост.

  6. Anonymous

    фуфъфлякът пак налази 😀

    Първият коментар е доста точен, за съжаление. Като се развихрят бизнес гейзерите, спиране няма. Не ценят качество и кадърност, оборот да има – шием там приложенийца и шайтчета, пари да въртим.

  7. Фофу

    Ами стани овчар, дано ти е по-престижно.

  8. Anonymous

    Сигурно затова са толкова ниските заплати за програмисти, защото да научиш програмен език е доста по-лесно.

    Да не говорим огромния брой минуси да си програмист – техничарска длъжност, който вече никой не уважаава.

    Същото ще се случи както с инженерите не е престижна професия и образование.
    След това ще последват и компютърните спецове.

    В момента има глад за НИСКО квалифицирани работници програмисти.
    ДА няма грешка в момента не е престижно да си програмист – изпълнител, работна пчеличка, мравка или магаре.

Коментар