Microsoft отвори Edge към Linux и OS X

Разработчиците могат да създават кросплатформени приложения с използване на ChakraCore – набор от базови компоненти на JavaScript енджина на браузъра Edge, след като Microsoft го направи достъпен за платформи Linux и OS X.

ChakraCore включва компоненти като парсер, интерпретатор, JIT компилатор и интерфейси за програмиране (API)

ChakraCore включва компоненти като парсер, интерпретатор, JIT компилатор и интерфейси за програмиране (API)

Освен в Edge, ChakraCore се използва в платформата за създаване на универсални приложения Universal Windows Platform, Azure DocumentDB, Cortana и Outlook.com. Исходният код на ChakraCore беше отворен през януари 2016 г. Достъпността на ChakraCore за Linux и OS X ще позволи създаване на кросплатформени приложения с използване на този базов набор от компоненти.

ChakraCore включва компоненти като парсер, интерпретатор, JIT компилатор и интерфейси за програмиране (API), служещи за интеграция на Chakra в приложенията. Версията за Linux и OS X все още има експериментален характер, но вече са направени успешни демонстрации в среда на 64-битова Ubuntu 16.04 LTS.

Microsoft твърди, че разработчиците могат да експериментират на всяка съвременна Linux платформа, не само в Ubuntu. Все пак, от април тази година Windows 10 се предлага с интегрирана поддръжка на Ubuntu, достъпът до която става чрез командната обвивка Bash.

Що се отнася до OS X, първите компоненти на ChakraCore са достъпни за версия 10.9 и по-нова. Освен това в Linux се появи възможност за използване на Node.js с ендижн ChakraCore (Node-ChakraCore) вместо V8.

При отваряне на кода на ChakraCore, Microsoft обяви, че вече ще поддържа не само собствената си екосистема, но също така Linux и други платформи. Подобен подход е крайно различен от стратегията, която компанията следваше при управлението на Стив Балмър – стратегия на ексклузивност на технологията за собствената екосистема.

Откакто Сатя Надела оглави Microsoft, компанията отваря изходните кодове на различни свои проекти. Сред тях са JavaScript Browser, софтуерната платформа .Net, компилаторите на С# и Visual Basic, платформата Microsoft Distributed Machine Learning Toolkit и др.

Коментари по темата: „Microsoft отвори Edge към Linux и OS X”

добавете коментар...

  1. Pivan

    не ми е интересно, омръзна ми това порно от Microsoft.

  2. Anonymous

    Нямам търпение да си сложа Edge на моя линукс – абсолютно никой

Коментар