Dropbox се намесва в услугите за съвместна работа

Dropbox позиционира Paper като услуга за споделяне на идеи и съдържание

Dropbox позиционира Paper като услуга за споделяне на идеи и съдържание

Облачното хранилище Dropbox разширява сферата си на действие с нова услуга за съвместна работа върху документи, като така ще се опита да конкурира вече наложили се на пазара доставчици на подобни решения.

Бета версията на Dropbox Paper представля текстов онлайн редактор, който работи в прозореца на браузъра. Уеб-базираното приложение има минималистичен интерфейс, подобен на iA Writer. Неговата основна задача е да осигури удобна среда за едновременна работа върху документи на няколко потребители.

Paper практически не притежава сериозни инструменти за форматиране на текста. Може да се променя неговата големина и то в не повече от три зададени размера. Няма опция за избор на шрифт, но все пък са предвидени възможности за удебеляване, накланяне и подчертаване на текста, както и за оформяне на цитати.

Разработчикът позиционира Paper като услуга за споделяне на идеи и съдържание, като оформлението на текста е напълно пренебрегнато. За сметка на това Paper разполага с мощни средства за интеграция и мултимедия.

Така например, потребителите могат да вмъкват снимки, връзки към видео в YouTube или песни в Spotify или SoundCloud, а възпроизвеждането е възможно директно от самия документ на Paper, т.е. на потребителя не се налага да посети друг сайт.

Paper поддържа също връзки към общи файлове в Dropbox. Щом потребителят помести такава връзка в документа, приложението автоматично формира предварителен изглед (превю). Могат да се обменят и връзки към файлове от Microsoft Office, да се преглеждат и редактират такива документи.

В допълнение, Paper позволява на ръководителите на проекти да създават списъци със задачи и да ги назначават за изпълнение от различни служители. Освен това приложението идва с вградена функция за автоматично форматиране на код, която го прави подходящо и за програмисти.

Едновременно с пускане на отворената бета версия на десктоп приложението, Dropbox спази обещанието си да предложи и мобилно Paper приложение. В момента то е достъпно за потребители на Android устройства, а версията за iOS ще се появи скоро, но само за европейските потребители. Достъпът до Dropbox Paper засега е възможен само чрез заявка през акаунта на потребителя.

Коментар