Dropbox ограничи “неограничения” план за съхранение

Неограниченото съхранение на данни в облака се оказа неизгодно за Dropbox
(снимка: CC0 Public Domain)

Популярната облачна услуга за съхранение на данни Dropbox реши да наложи ограничения върху своя неограничен план поради злоупотреба. Вместо да предоставя на потребителите „толкова място за съхранение, колкото им е необходимо“, компанията ще предприеме действия срещу клиенти, които заемат повече от 15 TB облачно пространство.

Мярката се въвежда срещу използването на облачното пространство за копаене на криптовалута, препродажбата на трети страни, както и използването на услугата за лични цели от лица, които не са свързани с корпоративни клиенти, отбелязва The Register.

„През последните месеци открихме скок в това поведение. Забелязахме, че такива клиенти често консумират хиляди пъти повече място за съхранение от нашите реални бизнес клиенти“, гласи официалното изявление от доставчика.

Резултатите от одита показват, че 1% от клиентите на Dropbox заемат повече от 35 TB с един лиценз, който позволява трима потребители да плащат всеки по $24 на месец. Компанията използва предимно собствена инфраструктура, но също така поддържа присъствие в облака на Amazon Web Services, където тарифата за Simple Storage Service предвижда такса от $0,023 за 1 GB на месец за потребление под 50 TB. Това означава, че за 35 TB потребителите трябва да плащат $805 на месец (капацитетът за съхранение се изчислява по десетичната система, където 1 TB е равен на 1000 GB). В същото време Dropbox трябва да работи на печалба.

Във връзка с промяната, Dropbox поясни, че се стреми да осигури „толкова пространство, колкото е необходимо за работата на бизнес или организация, но не дава неограничено пространство за всеки случай на употреба“.

Компанията признава, че е невъзможно да се дадат универсални дефиниции на „приемливи“ и „неприемливи“ сценарии за използване на нейните ресурси. Оказва се, че за Dropbox e по-лесно да се откаже от неограничената оферта. Сега този тарифен план ще предлага само 15 TB място за трима потребители, а с добавяне на всеки допълнителен потребител обемът ще се увеличава с 5 TB.

Настоящите клиенти, които заемат по-малко от 35 TB място с един лиценз, ще могат да използват своето сторидж пространство при същите условия през следващите пет години и ще получат бонус от 5 TB. За тези, които надхвърлят границата от 35 TB, Dropbox ще предложи 5 TB за следващата година без допълнителни разходи, но те ще трябва да обяснят и обсъдят набор от опции, за да получат съхранението, от което се нуждаят за своя бизнес или организация.

Прилагането на новата политика ще започне на 1 ноември – всички потребители ще бъдат уведомявани за промените, които ги засягат, 30 дни предварително. Тези, които решат да се откажат от услугите на Dropbox, ще се сблъскат с трудности: услугата има ограничено изтегляне до 20 GB и до 100 хиляди файла на ден. Ако е заето повече от 35 TB място, изтеглянето ще отнеме много дълго време.

Коментар