Apple се превръща в новата Microsoft

Това, което отличаваше Apple от конкурентите, бе фигурата на Стив Джобс. Неговата смърт повлия на компанията

Това, което отличаваше Apple от конкурентите, бе фигурата на Стив Джобс. Неговата смърт повлия на компанията

Не очаквайте повече революционни иновации от Apple. Компанията вече е зряла, тя не иска да рискува, а по-скоро да поддържа настоящия си статут. С времето така постъпи и Microsoft, казва известният журналист Остин Франк в просторен анализ за най-голямата ИТ компания в света.

Признаци, че Apple достигна своя таван, се появиха отдавна. Продажбите на iPhone намаляха тази година за първи път в историята на флагманския продукт, излязъл през 2007 г..

Друг пример за зрелостта на компанията е проектът за нейната нова централа в Купертино. Сградата с размерите на Пентагона има вид на космически кораб и струва 5 милиарда долара. По този повод писателят Чарлз Хю Смит казва: Когато банките строят за себе си разкошни офиси, това може да се счита за последния им подарък от съдбата.

Apple вече не е същата компания, като се има предвид, че последният й коз в ръкава се оказа смарт часовникът Watch – само бледо копие на революционните устройства, които ИТ гигантът пускаше по-рано. През първото десетилетие на новия век Apple въведе три продукта, които промениха света – iPod (2001), iPhone (2007) и iPad (2010).

През януари 2017 г. се навършват седем години от излизането на последния революционен продукт на Apple. Остин Франк смята, следващата технология от ново поколение няма да бъде свързана с Apple. Може би просто сме в очакване на Годо?

Журналистът посочва няколко технологии от ново поколение с потенциал да променят живота ни. Добри шансове имат очилата за виртуална реалност от Oculus – компания на Facebook, както и други VR устройства от рода на Google Glass.

Възможно е технологията на утрешния ден да се окаже Echo – умният домашен помощник на Amazon. Въпреки очевидното поражение на своя предишен продукт, смартфона Fire Phone, Джеф Безос рискува и харчи пари за нови авантюри.

Летящите персонални дронове могат да променят градската транспортна среда. Мобилните импланти също са технология с революционен потенциал.

Apple ще присъства в някои от тези сфери, тъй като в близко бъдеще ще запази статута си на най-голямата и известна компания. Но е трудно да си представим, че без Стив Джобс тя може да прокара границите на тези сфери и да демонстрира пълния им потенциал. На нейно място ще дойде друг играч, убеден е Остин Франк.

В известен смисъл ИТ компаниите ще престанат да бъдат иновативни. Те губят плам, избягват глобалните проекти и предпочитат да поддържат своя съществуващ статут, а не да се развиват. Когато се гладни, рискувате. Когато сте сити – избягвате риска, казва Франк.

След като основните продукти на Apple са добре позиционирани, а пазарът е наситен, компанията може просто да ги модернизира и да продължи участието си в играта с тримесечни отчети. Покупката на други компании заменя иновативността и Apple постепенно се превръща в новата Microsoft.

Това, което отличаваше Apple от конкурентите, бе фигурата на Стив Джобс. Неговата смърт повлия на компанията. С времето, епохата на Стив Джобс избледнява, а Apple става все по-малко иновативна компания, пише Остин Франк.

Според него, Джобс не е искал Apple да се развива след неговата смърт, за разлика от Томас Едисон и General Electric, Хенри Форд и Ford. По-скоро Apple ще съществува още дълго време, но без своя талантлив визионер и лидер, това вече не е същата компания.

Стив Джобс и Бил Гейтс подариха на света Apple и Microsoft. Но Apple и Microsoft не могат да ни подарят новите Стив Джобс и Бил Гейтс. Ето защо бъдещите ИТ технологии принадлежат на млади таланти. Именно те, а не Apple ще ни подарят следващата революционна технология, заключава Остин Франк.

Коментари по темата: „Apple се превръща в новата Microsoft”

добавете коментар...

  1. (c:

    До фофуфен:
    “Единственото нещо, измислено от Епъл, е мащабния маркетинг.”

    Пробвай пак. Маркетинговия бюджет на Apple е 0.5% от оборота им. В абсолютни стойности е 6 пъти по-малък от този на Samsung, и два пъти по-малък от този на Microsoft. Сравним е с този на Dell.

    Google са извън класацията, защото те продават рекламите 😀

  2. до амджик

    “http://www.design-laorosa.com/2013/02/history-first-laptop-with-wifi-apple.html”

  3. до амджик

    dude.. аз съм имал walkman (касетофонче с касетки) 🙂 преди ipod (първия mp3 player) имаше само някви MD player измислица на сони и тем подобни, които можеха да записват до 10 песни и CD players.. Да не са измислили mp3, в един германски университет го правят.. но епъл са първите които се осмеляват да направят mp3 player. Не са измислили те и WiFi, да.. но са първите които го слагат в лаптоп и го правят масова технология.

  4. (c:

    Добре, аре да ви задам контра-въпрос – какво точно са измислили Google и Microsoft?

    Търсачки има и преди Google. До един алгоритмите, които ползват, са измислени и разработени в университети.
    Дори това, което Пейдж и Брин добавят повече от останалите търсачки, е нещо, което са наблюдавали в научните среди:
    Колкото по-качествен и по-значим е един доклад, толкова повече пъти бива цитиран в други доклади.
    Аналогично, колкото повече връзки има към дадена страница от външни страници, толкова по-значима е тя.
    Това е и грубо описанието на първия патент на компанията.

    Е, така като се проследи логическата връзка на първия патент на Гугъл, не са направили много, на фона на десетките алгоритми, които са взели наготово, нали? 99% готови алгоритми, за които не са платили, и 1% наблюдателност. Излиза, че и те са крадци, нали?
    Или?
    Или са били изключително наблюдателни и са забелязали нещо важно, което другите пропускат.

    Целият deep learning, който ползват в момента, е пак 100% университетски разработки. Инженерите на Гугъл взимат тези алгоритми и започват да нагласят едни параметри за конкретни задачи и да тренират невронни мрежи. Трябва ли да омаловажаваме труда им?

    Автономните коли на Google започват и се развиват по същия начин – университетски проект, който те спонсорират. Като виждат потенциал, го превръщат в Google Self-Driving Car Project.

    За Майкрософт ми е трудно да опиша колко са крали и колко компании са довели до фалит, за да могат да наложат далеч по-некадърните собствени разработки. Тези са си отявлени некадърници в софтуера, но умело прилагащи всякакви некоре практики.
    В тубата има не едно и две видеа за VR и AR, които са далеч по-добри от HoloLens. Но, нямат комерсиален вид, вързани са с разни кабели и какво ли не.

    Почти целият Microsoft Research се състои университетски групи, кандидатствали за финансиране и получили такова от Microsoft. Но, работещи по собствени идеи, не идеи на Microsoft. Е, да, MS имат и една малка група, която те лично са си наели, но оттам не излиза почти нищо забележително по разбираеми причини – ръководят ги меринджеи.

    Apple по подобен начин подкрепят LLVM/Clang проекта, но за разлика от другите, не се тупат в гърдите “Apple Research, глейте ни”. Поинтересувайте се къде се ползва LLVM, аз ще дам само насоки – CUDA, OpenCL, SPIR-V, FPGA (Altera OpenCL). Всичко що е GPGPU в днешно време стъпва на LLVM.

    Накратко, всички големи компании се възползват от разработките на университетите. Без изключение.

    Разликата между Apple и конкурентите е, че Apple не бързат като хванат технология да я набутат в гърлата на потребителите. Първо се грижат да я направят лесно използваема и достъпна за неспециалисти.

    За “кражбите” на Apple може да се говори само на висок тон и без детайли. Но, ако започнем да гледаме детайли, изведнъж излиза, че няма кражби. Или пък другият краен извод – че всички компании стъпват изцяло на крадени технологии.

    За пример да вземем GUI – Apple получават GUI и други разработки от Xerox като част от сключен договор.
    Откога сключването на договор е кражба?! Може да се спори дали договорът е бил неизгоден за Xerox или не, но го има. Тоест, кражба НЯМА. Или може да се каже “договорът е неизгоден, практически си е кражба”. Но, това последното не съм го чувал до момента.

    В този ред на мисли, ето ви и една “малка тайна” за Xerox PARC (създаден 1970г):
    GUI, компютърната мишка (1968г) и прочее проекти се разработват от 1950г от хора като Дъглас Енгелбарт (Augmented Research Center) – всички финансирани от НАСА и други държавни институции.
    Малко преди създаването на PARC финансирането спира и всички тези хора се налага да търсят други източници на финансиране. В този момент Джордж Пейк (George Pake) се възползва и наема голяма група изследователи да работят в PARC. В крайна сметка, всички тези хора просто завършват разработките си в компанията, но са започнали работа далеч по-рано.

    Като доказателство за думите ми, ето конкретен цитат от Алан Кей (Alan Kay):
    “Имахме правно споразумение с Xerox, че те не могат да ни се бъркат в изследванията по никакъв начин в продължение на 5 години. Наложи ни се да използваме това споразумение, защото разбира се, те си мислеха, че също имат идеи.”

    Xerox PARC далеч не са в основата на тези разработки. Напротив, искали са да развиват собствени, различни от тези, с които сега са познати. Това, разбира се, не омаловажава ролята им – дали са възможност на тези хора да си доразвият идеите.

    Източник: “https://youtu.be/BbwOPzxuJ0s?t=3662”
    Пращам конкретен откъс, но предлагам да изгледате цялото видео. Изключително съдържателно и интересно е за хора, които наистина искат да знаят откъде тръгва ИТ индустрията.

  5. sme

    “https://www.youtube.com/watch?v=HFngngjy4fk”

  6. амджик

    Ами и преди това е имало таблети, тъч смартфони! Tо е просто Смешно да посочиш DVD, WIFI, IPHONE и IPAD … ili iPOD ?!?!?! wtf dude мп3 плеър не си ли имал като малък

  7. фофуен

    Единственото нещо, измислено от Епъл, е мащабния маркетинг. Но и него не сая го змислили те. Взаимствали са го от пасторите на 20 000 – те нови църкви, измислени в САЩ.
    – персоналния компютър
    – графичния интерфейс
    – WiFi
    – DVD
    НЕ са измислени от Епъл. Дори ме съмнява, че и айподите и айпадите са ги краднали, като всичко друго.

  8. Иван

    До двамата които спорят отдолу: Момчета, образовайте се първо и тогава спорете, а по теми от които и двамата разбирате малко, по-добре не се напъвайте, че е смешно. Който знае, разбира каво говоря! Хайде със здраве!

  9. Анонимен

    Относно dvd-то . Прочети че ги съдят на ейпле за dvdтата за патенти….. не съм запознат за wifiто но 100 % не е ейпълско… а за компютъра.. зависи каде кво четеш…
    За iphone pode и темподобни да… чичо стив измисли smart phona…. тва всичко

  10. до до уй

    История да знаеш е ценно, но не и да се излагаш с написаното кой какво ползвал в момента в ежедневието си… иновацията къде е? Тоалетна хартия като ползваш към кой раздел се брои?ЕПЪЛ?

  11. уй

    аз съм снимал мойто мче и съм проявявал в тъмната стаичка, как да ти кажа…. и пак не ми отговори на въпроса или твоя google търси по-зле от моя?!

  12. до уй

    А.. щях да забравя.. дигиталните фотоапарати.. да знаеш, навремето имаше едни такива с лента, ма беше одавна 🙂

  13. до уй

    Я да видим, може да потърсиш кой е приложил и направил част от ежедневието следните неща:

    – персоналния компютър
    – графичния интерфейс
    – WiFi
    – DVD
    – iPod
    – iPhone
    – iPad

    Но може би това е станало преди твоето време, няма как да знаеш.. освен ако не четеш

  14. user

    Те си купуват иновациите чрез малките компании, които придобиват или готовите продукти. Има си прилика между двете компании и дори между Гейтс и Джобс.

  15. някой си

    “Според него, Джобс не е искал Apple да се развива след неговата смърт, за разлика от Томас Едисон и General Electric, Хенри Форд и Ford.”

    Тя простотията не ходи по гората, а по хората! Липсата на Стив Джобс наистина се усеща, но само на тази база неможе да се твърди, че компанията не иска да създава нови революционни продукти. Няма никаква прилика между Бил Гейтс и Стив Джобс и съответно Apple и Microsoft.

  16. уй

    без хейт, просто да питам те изобщо имат ли някаква иновация? да речем нещо уникално което не е било измислено до сега и те първи го прилагат и става част от всички сегашни и бъдещи техники?

Коментар