Панаирът разширява браншовия си облик

Един от посетителите ще получи като награда лека кола Smart Fortwo, осигурена от Международен панаир Пловдив

Един от посетителите ще получи като награда лека кола Smart Fortwo, осигурена от Международен панаир Пловдив

Нови видове бизнес превземат Международния технически панаир в Пловдив, стана ясно на откриването на 72-то издание на най-старото търговско изложение у нас, което е и сред най-авторитетните в Югоизточна Европа.

„Панаирът се превръща в демонстрационен център за високи технологии и нови видове бизнес. Инициативата на Международен панаир Пловдив да се фокусира върху тях е похвална, навременна и ще има успех. Така той се адаптира към световните тенденции в икономиката”, заяви Божидар Данев, изпълнителен председател на Българската стопанска камара.

Според него, голям потенциал за развитие имат именно високо-технологичните сектори в българската промишленост – информатика, роботика, машиностроене,  които вече връщат позициите си на международните пазари.

Бизнесът от епохата на Четвъртата индустриална революция иска нови възможности за изява и ние му ги предоставяме с нашите нови инициативи, каза д-р Иван Соколов, председател на Съвета на директорите на Международен панаир Пловдив. За първи път се организират  изложба за роботи и роботизирани системи „Робохайтех”,  Смарт палата за хай тех разработки, нови модели за  бизнес и финансов инженеринг,  Стартъп зона за млади изобретатели, секция за агротехника, Тунинг зона и  Караван салон.

„Това разширява браншовия обхват на Есенния панаир и преформатира неговия облик. Тук се проявяват тенденциите в близо сто сектора на индустрията и е концентрирана огромна банка от идеи и иновативни решения”, допълни Соколов.

Деловият форум се провежда от 26 септември до 1 октомври с участието на над 600 компании от 33 държави, а страна партньор е Чехия. В него се включват 117 нови изложители, а други 37 се завръщат след кратко прекъсване. „Очаквам най-много сделки в строителния бранш, в машиностроенето и при автомобилите”, прогнозира д-р Иван Соколов.

В единадесет специализирани изложби се демонстрират иновации от областта на машиностроенето, строителството, електрониката, електротехниката, роботиката, енергетиката, екологията, управлението на водите, информационните технологии, химическата и минната промишленост, транспорта и автосервизното оборудване, автомобилостроенето.

Експозициите, разположени в седем палати и откритите площи край тях, може да бъдат разгледани всеки ден от 9 до 18 часа, а на 1 октомври – до 14 часа. Билетът струва 5 лева, като за ученици, пенсионери и инвалиди има преференциална цена от 2 лева.

Коментар