Геймърите стават ключов клиент за РС бизнеса

Силно влияние на ИТ пазара през последната година оказват геймърите, посочи Емил Кирилов от Мост Компютри на среща с дилъри и партньори в Слънчев бряг

Силно влияние на ИТ пазара през последната година оказват геймърите, посочи Емил Кирилов от Мост Компютри на среща с дилъри и партньори в Слънчев бряг

Поредна трудна година бележи ИТ пазарът у нас, обявиха от дистрибутора Мост Компютри на дилърска конференция в Слънчев бряг. И в световен мащаб последното тримесечие е било най-лошото за последните 9 години, по данни на IDC и Gartner.

Като цяло икономическата ситуация в страната следва някои положителни тенденции, вкл. увеличаване на доходите на хората и намаляване на безработицата – през 2016 г. се очаква тя да достигне 8,6%, в сравнение с 12-13% преди две години. Наблюдава се също увеличаване на частните инвестиции в строителство, което предполага също и инвестиции в технологично оборудване.

Пазарът в България отново е концентриран върху крайното потребление, което бележи 2,4% ръст на годишна база. Все повече хора преминават към мобилни устройства, благодарение и на това, че потребителите на съдържание в интернет са 98%.

Подобна е и световната тенденция. Според IDC, продажбите на смартфони бележат 38,2% ръст за първото тримесечие на 2016, като в края на годината броят на устройствата ще достигне 1,1 млрд. Прогнозата сочи, че ръстът ще продължи до 2020 г.

Същевременно се увеличава интересът към смартфоните с големи екрани, т.нар. фаблети. Ако преди няколко години се смяташе, че те не са перспективна ниша, то сега анализите сочат точно обратното.

Силно влияние на ИТ пазара през последната година оказват геймърите, които стават най-важният клиент за РС бизнеса. Наблюдава се засилено търсене на видеокарти, където основните играчи са Nvidia и AMD. Според проучване в САЩ, профилът на геймърите се е променил доста през последните години и в момента средната им възраст е около 35 г., разпределени почти поравно между мъже и жени.

Тенденцията за господството на геймърите на хардуерния пазар се забелязва и при други продукти. От Мост Компютри отчитат 73% ръст в продажбите на геймърски монитори, докато при масовите модели дистрибуторът отчита 14% спад през последната година. При видеокартите продажбите са нараснали с 29,3% през последната година.

Що се отнася до прогнозите през следващата година, Мост Компютри очаква хардуерният пазар да отбележи ръст единствено в нишата на смартфоните.

Таня Пенчева

Таня Пенчева

Коментари по темата: „Геймърите стават ключов клиент за РС бизнеса”

добавете коментар...

  1. да избягвам анализтори на всяка цена

    Ако преди няколко години се смяташе, че те не са перспективна ниша, то сега анализите сочат точно обратното.

Коментар