Игрите за трениране на мозъка са заблуда

Широко рекламираните игри за подобряване на когнитивните функции на мозъка всъщност са заблуждаващи

Широко рекламираните игри за подобряване на когнитивните функции на мозъка всъщност са заблуждаващи

Редица компании създават игри и приложения с претенцията, че подобряват когнитивните функции на мозъка. Професионално изследване обаче установи, че ефектът от подобни игри не отговаря на твърденията в рекламата им.

По-рано тази година Федералната комисия по търговия (FTC) на САЩ наложи глоба на компанията Luminosity в размер на 2 млн. долара за лъжовна информация относно ефективността на нейните продукти и фалшива научна поддръжка. Резултатите от ново изследване, публикувани в сп. Psychological Science,  потвърждават измамата.

Още през 2014 г. над 70 учени постигнаха консенсус, че „развиващите мозъка” игри не предлагат научно обоснован начин за подобряване на когнитивните функции или за предотвратяване на тяхното отслабване. Няколко месеца по-късно обаче друга група учени публикува доклад с множество примери от научната литература, които демонстрират предимствата на подобни игри при решаване на задачи и ежедневна активност.

В предисловие към скорошен доклад професорът по психология Даниел Саймънс и негови колеги от Университета на щата Илинойс задават въпроса: „Как е възможно два екипа учени да изследват една и съща литература и да стигнат до противоположни гледни гледни точки?”. За да изяснят окончателно ситуацията, учените са анализирали повторно съществуващите над 130 научни изследвания по темата, на които обикновено се позовават компании, разработващи продукти за трениране на мозъка.

Учените проучили внимателно всеки документ, обръщайки особено внимание на съблюдаването на всички норми и правила за изследвания, като например размер на извадката и наличие на контролни групи. Анализът им стига до извода, че няма убедителни доказателства в полза на игрите за трениране на мозъка.

Методите за трениране на мозъка помагат при решаване на определен набор от пъзели или логически задачи. Проблемът обаче е, че подобни методи не могат да излязат от ограничената си рамка на въздействие, казват учените. На практика, те не са способни да повлияят на ежедневните когнитивни функции на човека, както се твърди в рекламите на игрите.

„Би било хубаво да се изобретят игри, които подобряват когнитивните способности на хората, но сега това е просто фантастика”, заключава проф. Саймънс.

Коментари по темата: „Игрите за трениране на мозъка са заблуда”

добавете коментар...

  1. :о)

    “подобни методи не могат да излязат от ограничената си рамка на въздействие”

    Абсолютно съм съгласен с учените. Точно както агентите в матрицата – можеш да правиш много неща, но си ограничен от параметрите на системата и в крайна сметка винаги можеш едно и също 🙂

  2. JediK

    Смели изказвания от човек с лъскав кабинет и титла пред името, без представа за реалния свят, за да оправдае милиони разходи за “изследвания”.

Коментар