Луната е адски трудна за колонизиране

Наивно е да се мисли, че Луната може да бъде лесно колонизирана, предупредиха учени

Наивно е да се мисли, че Луната може да бъде лесно колонизирана, предупредиха учени

Човечеството покори веднъж Луната, но въпреки това колонизирането на земния спътник остава твърде рискована задача, предупреждават изследователи.

Луната е бомбардирана от метеорити 100 пъти по-интензивно, отколкото се считаше досега, става ясно от анализ на изображенията, направени от спътника LRO на НАСА, който е в орбита от 2009 г.

През последните седем години камерите на LRO са направили над милион снимки с висока точност на повърхността на Луната, които показват как се променят различните участъци с течение на времето.

В публикация на сп. Nature учени от Университета в Аризона и Корнелския университет демонстрират как с помощта на LRO са открили 222 нови кратера с диаметър от 1 до 42 метра. Те свидетелстват за това, че повърхността на Луната постоянно се променя в резултат на сблъсъците с космически обекти.

Метеоритите бомбардират повърхността на Луната на практика без прекъсване. Учените са анализирали 47 000 по-малки промени на повърхността – следи, които остават след преминаването с висока скорост на лунния реголит, разтопен от сблъсъците. Именно това е причината релефът на Луната да се променя напълно на всеки 81 000 години.

Ето защо задачата за изграждане на база на повърхността на Луната е много по-сложна, отколкото се предполагаше досега. Най-малкото, базата трябва да бъде изключително надеждно бронирана.

Коментар