Прогноза: HP ще измести Lenovo при лаптопите

HP вероятно ще се наложи като водещият доставчик на лаптопи през 2017 г.

HP вероятно ще се наложи като водещият доставчик на лаптопи през 2017 г.

HP ще оглави пазара на ноутбуци през 2017 г., изпреварвайки Lenovo, прогнозира тайванската анализаторска компания Digitimes Research.

За ръста в продажбите на HP ще способстват фактори като широкият асортимент от лаптопи на американската компания и силните й позиции в корпоративния сектор.

В същото време Lenovo ще регистрира спад, в резултат на засилената конкуренция в Китай и други страни по света, както и поради особеностите на стратегията й в Европа.

Третото място на пазара за ноутбуци е резервирано за тексаския производител Dell. Търсенето от страна на корпоративни клиенти облагодетелства американската компания, но през 2017 г. продажбите й ще растат по-слабо, отколкото през 2016-та.

Digitimes Research очаква обновленията на MacBook, MacBook Air и MacBook Pro да помогнат на Apple да се върне на пътя на растежа след спада в последните месеци. Компанията може да увеличи продажбите си на ноутбуци с над 10% през 2017 г.

Анализаторите прогнозират незначителен спад при тайванските производители Acer и Asus, както и придвижване в Топ 10 на друга тайванска компания – MSI за сметка на японските брандове.

Коментар