Apple продължава низходящата тенденция

За трето поред тримесечие Apple отчита спад в продажбите на iPhone

За трето поред тримесечие Apple отчита спад в продажбите на iPhone

Влошеният бизнес на Apple с iPhone пролича в обявените вчера финансови резултати на компанията за четвъртото тримесечие на финансовата 2016 г., приключило в края на септември.

Apple регистрира трето поред тримесечие с отслабващи продажби на смартфони и първата фискална година, в която бизнесът с iPhone намалява, откакто устройството излезе на пазара през 2007. Като цяло за годината, приходите и печалбата на ИТ гиганта от Купертино също бележат спад.

45,5 млн. iPhone устройства е продала Apple в периода юли-септември, в сравнение с 48 млн. през същото тримесечие на миналата година. Въпреки това, отчетеният резултат превишава прогнозата на Уолстрийт от 44,2 млн. броя.

Apple очаква да извлече полза от новия iPhone 7 през настоящото тримесечие. Компанията разчита да продаде устройства за $76-78 млрд., в сравнение със $74,98 млрд. година по-рано, според Yahoo Finance. Заключителното тримесечие на годината е изключително важно, тъй като традиционно това е най-силният период за iPhone.

Приходите на Apple за периода юли-септември са намалели с 9% до $46,85 млрд., при очаквания за $46,89 млрд. Чистата печалба пада до $9,01 млрд., или $1,67 на акция, спрямо $11,1 млрд.  или $1,96 на акция за същия период на миналата година. Уолстрийт очакваше печалба от $1,65 на акция. Часове след обявяване на финансовите резултати, акциите на Apple поевтиняха с 3%.

Въпреки слабите продажби на смартфони, Apple няма причина да унива. Компанията все още е най-скъпата в света и доминацията й при смартфоните не е застрашена. В допълнение, нейният основен конкурент Samsung, който продава повече устройства, претърпя фиаско с флагмана Galaxy Note 7, а това работи в полза на Apple.

Apple остава най-печелившият производител на устройства в света и е малко вероятно това да се промени скоро, коментират анализатори от CCS Insight. Освен това следващият iPhone, който ще отбележи 10-годишния юбилей на смартфона, се очаква да предложи значими нововъведения в дизайна.

Продажбите на iPhone на ключов пазар като Китай обаче продължават да намаляват. Спад има и при останалите продукти на компанията – продажбите на Mac компютри са намалели с 14% до 4,9 млн. броя през тримесечието, докато спадът при таблета iPad е с 6% до 9,3 млн. броя, но при запазване на приходите, заради по-скъпия модел iPad Pro. Постъпленията от услуги като AppleCare и Apple Pay са нараснали с 24%.

Коментари по темата: „Apple продължава низходящата тенденция”

добавете коментар...

  1. dma

    Приходите -9%
    печалба -18%
    care/pay +24%

  2. @_@

    Изключително слаби приходи! За 3 месеца имат приходи почти колкото е БВП на България за цяла година. Направо не знам как я карат, горките. С тия мизерни приходи …

Коментар