Wi-Fi структура в хотела. Как да проектираме, какво е необходимо да помним?

wifi
Достъпът до Wi-Fi е стандарт, очакван от клиентите на всеки хотел. Като се отказвате от добре функционираща мрежова инфраструктура, не само не спестявате средства, нещо повече – правите услуга на конкурентни заведения, които предлагат връзка с интернет. Отказът от Wi-Fi е още по-необясним, при положение, че процесът на свързване съвсем не е сложен. За да се убедите в това, моля запознайте се с посочения по-долу анализ.

Нашето изследване на индивидуален случай има за обект четириетажен хотел, който предлага на своите клиенти повече от 50 стаи, ресторант, конферентна зала и тераса. Комфортната нощувка не е достатъчна, за да привлече потенциалните гости, които изискват да им се осигури и удобно работно място, напр. по време на командировка или при дистанционна работа. Затова хотелът – освен да бъде място за почивка – трябва също така да отговаря комплексно на нуждите на работещите. Нашата изходна точка е осигуряването на сигурна Wi-Fi структура, която обхваща всички стаи, както и публично достъпните части на хотела – конферентната зала, ресторанта, терасата. За да може решението за връзка да действа безотказно, ние ще се съсредоточим върху устройства Ubiquiti, които, благодарение на своята иновативност, успешно ще задоволят както настоящите, така и бъдещите нужди на клиентите.

Примерна Wi-Fi структура на партера и на един от етажите.

Примерна Wi-Fi структура на партера и на един от етажите

Предложения

Ключ към ефикасното действие на използваните съоръжения е правилното им разположение. Струва си за улеснение достъпното пространство да се раздели на няколко зони, в зависимост от начина, по който ще се използва мрежата. Достъпът до мрежата трябва да се отличава с бързо действие, без ограничение в количеството или скоростта на данните. На подобен принцип може да функционира връзката в конферентната зала, единствената разлика е индивидуалното название. Малко по-различно изглежда мрежата в ресторанта, бара и фоайето, която, от една страна е отворена за всеки, а от друга – с ограничен трансфер. Административната мрежа е предназначена само за служители на хотела, така че да им гарантира достъп до локалните ресурси (сървър, бази данни). Ползата от тази мрежа проличава например при използването на мобилни устройства за регистриране на гости. Оборудването за всяко от посочените решения предполага отделен SSID (Service Set Identifier), нещо повече – всички те функционират на различен принцип.

Планиране

Най-трудният етап от изпълнението на инфраструктурата е точното разпределение на точките за достъп, от което зависи правилното действие на мрежата. Важно е сигналът да е най-малкото с добро качество на всяко място в обхвата на безжичната мрежа. При проблем с покритието, голямо улеснение представлява възможността да се достави допълнителна точка за достъп. Необходимо е също така да се вземе под внимание броят на потребителите. В случая със стаите това не е сложно, тъй като очакваният брой гости лесно може да се предвиди. Дори когато група хора се съберат на едно място, съвременните АР (Access Point) без проблем могат да се справят. По-сериозен проблем може да настъпи в големите помещения, като ресторанта или конферентната зала, в които се наблюдава висока гъстота на потребителите. От една страна, техен плюс е отвореното пространство, благодарение на което може да се постигне високо ниво на сигнала, от друга – проблем представляват оптималните параметри на връзката, които могат да се постигнат – с оглед броя на клиентите – единствено след монтиране на допълнителна точка за достъп. Полезна функция е ограничаването на броя хора, които могат да се свържат към една точка, както и определянето на минимално ниво на сигнала, при което връзката може да се осъществи. Благодарение на това, работата на мрежата се оптимизира. Когато се планира разположението на разпределителните кутии, трябва да се помни, че дължината на проводниците не бива да надвишава 90-95 метра, тъй като покритието им обхваща най-много 100.

Изпълнение

С оглед шумоизолацията на стените в описания хотел, предвиждаме, че на всеки етаж със стаи трябва да има шест точки за достъп. Подобно разположение ще гарантира доброто покритие на сигнала, както в коридора, така и в помещенията. Във фоайето – въпреки обширното пространство – отлична работа ще свърши централно разположена АР. В ресторанта и конферентната зала оптимално решение би било прилагането на три устройства, които гарантират безпроблемен достъп (всяко от тях предлага покритие до около 100 м, но трябва да се вземе под внимание броят на потенциалните потребители). Най-лесният етап ще бъде изграждането на структурата около хотела. Отвореното пространство не поражда необходимостта да се извършат  прецизни измервания и да се отчитат специфични изисквания, тъй като няма прегради, които биха могли да попречат на сигнала. Единственият елемент, на който трябва да се обърне внимание, е очакваният брой потребители. В случая с нашия хотел, два пункта, разположени в краищата на сградата, са достатъчни, така че гостите да могат да използват сигнал с добро качество и извън сградата. Устройствата са с локално захранване, сигналът се доставя с помощта на функцията wireless uplink от най-близката АР в сградата. С оглед на малкото разстояние, между точките трябва да има шкафове с превключватели (switch-ове), разположени на стълбищната площадка. Главният разпределителен пункт трябва да се разположи в помещение, което се намира възможно най-далеч от използваемото пространство (например в сутерена), тъй като генерира шум. При проблем със спазване на съответното разстояние, всички превключватели/switches притежават възможност за свързване към мрежата чрез оптични кабели. Ако се базираме на технология мултимод, разстоянието между разпределителните пунктове и главната кутия стига до 550 м.

Приложени решения

Точка за достъп

Серията решения Ubiquiti AC е снабдена с две ленти, което означава разпространение на мрежата на 2,4 и 5 GHz. Тя напълно съответства на прилаганите по-рано стандарти (напр. 803.11b, които понастоящем използваме все по-рядко, тъй като действието им забавя мрежата). Всяка точка се захранва чрез Power over Ethernet в стандарт passive PoE или 802.3af PoE/802.3at PoE+, благодарение на което сигналът се доставя заедно със захранването посредством един кабел, а това значително улеснява инсталирането на устройствата. Когато няма възможност мрежовият кабел да достигне устройството, то може да се захранва локално – чрез адаптери РоЕ, които доставят интернет сигнал с помощта на функцията wireless uplink. Това е голямо улеснение, особено навън, където отвеждането на кабела е проблематично. В нашата хотелска структура това се оказва особено полезно за терасата, на която също искаме да поставим АР. За захранването им можем да използваме електрическата инсталация на фенерите и по лесен начин да доставим интернет сигнал от устройствата с най-добри параметри.

uap-ac-lr_new

UAP-AC-LR

UAP-AC-LR върши отлична работа в затворени помещения. Има специално проектирана антена, която позволява разпространение на мрежата на по-големи разстояния. С оглед на това, че се използва за покриване със сигнал на съседни помещения, е особено подходящ за монтаж в коридора.

uap-ac-pro_new

UAP-AC-PRO

UAP-AC-PRO наистина предлага по-малко покритие от версията LR, но осигурява значително по-големи възможности в областта на обслужваните скорости и количеството едновременни свързвания. Идеален е за помещения с голям брой потребители.

UAP-AC-Outdoor

UAP-AC-Outdoor

Параметрите на UAP-AC-Outdoor са много близки до серията PRO, но водоустойчивата структура позволява монтаж извън сградите. Устройството има вградени антени с много голяма сила и е затворено в естетически издържана кутия.

Превключвател (Switch)

Показател за качество на превключвателя е възможността за управление на неговите настройки. Най-добре е системата да бъде възможно най-проста и да се базира на графичен интерфейс, достъпен от нивото на браузъра. Ключовата му функция е да обслужва VLAN, която позволява създаването на няколко логически подмрежи, използващи една инфраструктура. Споменатите по-рано точки за достъп позволяват вписването на VLAN към конкретен SSID, което дава възможност мрежите да се разделят с помощта на превключвател, благодарение на което ефективно може да се наблюдава движението и поведението на потребителите. Всички превключватели Ubiquiti са решения за контрол L2, поддържащи VLAN и предлагащи още няколко полезни функции, като струпване на портове, тяхното наблюдение и повишаване на безопасността на мрежата при достъп до гнездата на трети лица ACL.

В офертата на производителя ще откриете две серии превключватели със сходна функционалност – EdgeSwitch и UniFi Switch. В статията се съсредоточаваме върху втория тип. Решенията се управляват чрез среда, която се използва също в АР, като така решително се улеснява конфигурацията. Всеки превключвател UniFi се обслужва от нивото на контролера, което от своя страна позволява интуитивно управление.  Устройствата са снабдени с портове SFP. Най-важната им характеристика е поддръжката на всички стандарти PoE. Позволява самостоятелен избор на захранващ порт passive PoE (24V) или 02.3af PoE/802.3at PoE+ (48 V). Благодарение на широката гама устройства – от 8- до 48-портови – може да се избере превключвател, който е напълно подходящ за дадената структура. Конфигурацията се свежда до адаптиране на устройствата към контролери, създаване на подмрежи и вписване на съответните портове към тях.

Контролер

UC-CK

UC-CK

Стабилната мрежова структура изисква решения с безкомпромисно качество и надеждно действие. Такъв е контролерът UC-CK, хардуерна версия на софтуера UniFi Controller, който позволява хотелската мрежа да се управлява комфортно. Почти цялата серия устройства UniFi (освен камерите), може да се адаптира към тази система и нейното ниво на управление. Благодарение на това, администрирането се осъществява по изключително прост – дори за хора, които не са специалисти в тази област – начин. Благодарение на контролера, може да се наблюдава действието на АР, както и на клиентите в мрежата. Въпреки изключително разнообразните опции, самото меню е много прозрачно, а конфигурацията не създава сериозни проблеми.

След включване на АР към мрежата е достатъчно да се задейства приложение на сървъра/компютъра или да се влезе в системата на физическия регулатор UC-CK и да се създаде администраторска регистрация. В раздел „Devices” може да се провери кои точки вече са видими за контролера (откриването на всички устройства може да отнеме известно време). Всеки АР може да се управлява от един контролер, затова всички са включени в системата. В раздела „Wireless network” могат да се създават мрежи, които трябва да се разположат в дадения обект. Това е полезно и удобно решение, което позволява да се минимизира преминаването между отделните раздели при търсене на избрани опции. Към ключовите възможности причисляваме и  SSID, тоест названието на мрежата. Допълнителна възможност е получаването на парола за обезопасяване на мрежата, определянето за всяка мрежа на: политиката, която ще се използва; VLAN, към която мрежата да бъде вписана; и – при необходимост – период, в който тя да бъде видима за потребителите. Като първа стъпка след създаването на мрежата трябва да се върнете в раздел „Devices” и да изберете от нивото на всяка АР мрежите, които ще се разпространяват. Полезно е названията на устройствата веднага да информират за тяхната локализация. За улеснение в контролера може да се въведе изображение с плана на сградата и да се нанесе местоположението на всички точки. Благодарение на това значително по-бързо ще се диагностицират проблемите и ще се локализират евентуалните грешки, които могат да се появят в мрежата.

За да определите политиката спрямо гостите, трябва да преминете към раздел „Guest control”. Към всеки регулатор може да се приложи само една политика – всички SSID подлежат на едни и същи правила. Важно е да се създаде начална страница, на която се намира правилникът за използване на мрежата. Това е ефективна защита при евентуални правни последствия, ако някой от гостите реши да престъпи закона. Страницата може да се създаде самостоятелно, въз основа на http. Може също така да се използва образецът, предложен от производителя. Струва си да се обмисли използването на ваучери, които позволяват влизане в мрежата. Производителят е подготвил отделен портал за генериране на такива кодове, благодарение на което лицето, което ги използва, няма достъп до цялата мрежова конфигурация. Принципите за действие на кодовете се определят индивидуално като се избира между различни опции, включително време на действие или брой предвидени влизания в системата (напр. в стаите най-добре действат тези с многократен достъп). Контролерът може да служи при първата конфигурация, не се изисква да работи в мрежата през цялото време. Може да бъде включван само, за да проверява състоянието на мрежата, да добавя нови устройства или да променя настройките. Непрекъснатата му работа е необходима единствено при използване на политиката за гости или роуминг.

Функционалността на предложените решения, тяхната ефективност, лесното обслужване, възможност за мащабиране и дизайн са причините, поради които при инсталиране на Wi-Fi структура си струва да се вземе под внимание офертата на Ubiquiti. Богат избор устройства на производителя ще откриете на https://www.senetic.bg. Фирмата е официален представител на Ubiquiti Networks. Освен най-новите решения, тя осигурява професионална помощ и подкрепа от специалисти. Senetic разполага с обширни складови площи, което гарантира голяма достъпност на продуктите и бърза доставка. Фирмата има склад и шоурум в София, където можете да видите устройствата Ubiquiti и да се консултирате със специалисти.