Minoca OS – нова отворена платформа, различна от Linux

Операционната система Minoc OS заема от 5 до 7 MB оперативна памет

Операционната система с отворен код Minocа OS заема от 5 до 7 MB оперативна памет

Двама американски програмисти публикуваха в Github изходен код и документация на нова отворена операционна система под името Minoca OS, различна от Linux.

Системата на Еван Грийн и Крис Стивънс е написана „на чист лист”. Разработчиците смятат, че е необходимо преразглеждане на основите на ядрото, които не са променяни от 80-90-те години на миналия век, когато бяха създадени главните операционни системи, популярни днес.

Новата платформа е модулна, гъвкава и съвместима. Отвореният код на системата е публикуван под трета версия на универсалния общодостъпен лиценз GNU.

Minoca OS e написана основно на C и отчасти на C++ и асемблер. Изходният код се състои от 625 хиляди реда, а размерът на ядрото за архитектура x86 е около 750 килобайта. За цялата система с драйвери и видеобуфер са необходими от 5 до 7 MB оперативна памет.

Новата ОС работи с архитектури x86, ARMv6 и ARMv7 с поддръжка на виртуална реалност. Тя има преносим интерфейс от типа POSIX, чрез който работи с приложенията. Предварително са инсталирани някои популярни пакети.

Взаимодействието между драйверите на устройствата и ядрото се обезпечава от технология с възходяща съвместимост, при която обновяването на компонентите на ядрото става без прекомпилиране на всички драйвери.

Minoca OS е приложима на първо място в най-различни джаджи и в сферата на IoT, предвид ниската й консумация на системни ресурси – едва няколко мегабайта. Но тя се отличава с широка функционалност, вкл. многопоточност, поддръжка на различни файлови системи и други компоненти от високо ниво.

В същото време разработчиците са заложили в Minoca OS възможност за мащабиране, което прави системата подходяща за компютри с многоядрени процесори и голям обем оперативна памет.

По думите на Еван Грийн, от гледна точка на приложенията или потребителите, Minoca OS е сходна на сървърните дистрибуции на Linux. Разработчиците са избрали този вариант съзнателно, за да работи системата с по-голям брой приложения.

Основната разлика с Linux е в концепцията на ядрото, архитектурата на което предвижда намалена консумация на енергия, повишено бързодействие, по-малко заета памет и обновяване на ядрото без прекомпилация на драйверите.

Коментари по темата: „Minoca OS – нова отворена платформа, различна от Linux”

добавете коментар...

  1. cybercop

    @Фофу фен : Спрете да пишете глупости. Дистрибуцията Ubuntu не е фирмена собственост. Тя е с отворен код. И, няма как да бъде, защото е изградена от компоненти с отворен код и ще наруши GPL лиценза. Компанията Canonical не печели директно от дистрибуцията, а, основно от корпоративна поддръжка на сървъри, работещи под нея.

  2. Киро

    Ами, че то кернела се сменя лесно. Теглиш сорса, компилираш и инсталираш. И какво се получава в случая с фирмената собственост???

  3. Фофу фен

    Фофу – най – известния читател на линукс сорс кодове… Пич, някога чел ли си какво има в сорскода на например апт? А отделен е въпроса, че най – популярната дистрибуция – Убунту – доколкото ми е известно е фирмена собственост… Да сложиш скрит код в линукс дистрибуция е все едно да направиш умишлена печатна грешка в билбията. Всички могат да я видят и никой да не я забележи. Колко хора ще си декомпилират кернела и какво ще разберат тези от тях, които го направят? А колко версии ще излязат преди да открият нещо?

  4. Фофу

    фют нещо измляска или каза нещо ??

  5. фют

    Никой не е способен да знае всичко и да може всичко. Важното е да се върви във вярната посока. С други думи, да е свободен и да служи на човечеството доброволно колкото може. Anonymous може би е във вярната посока. Но другите които се перчат срещу него, кой знае за какво служат.

  6. гост

    Anonymous прочети за Линукс-либре и gNewSense, тогава може и да се замислиш кой как е клекнал.

  7. Фофу

    Ей много умен тоя Anonymous. И в яки филми се е вкарал. Малко е пропуснал, че сорс кода е наличен, но какво да се прави, толкова си може.

  8. Anonymous

    Торвалдс отказа да клекне на NSA, затова сега ще се наложи други да свършат мръсната работа по прецакването на потребителите 🙂

  9. :)

    Нова отворена платформа различна от линукс, пък то всъщност пак линукс 🙂 Картинката и тя “кърти”.

  10. a1e0

    Браво на момчетата! Та са едни от героите в новата ера на човечеството. Тайни служби, трябва да пазите и да задоволите всичките им нужди на тези хора…

Коментар