Над 50% от европейците извършват мобилни плащания

Мобилните разплащания печелят популярност сред европейците, показва проучване на Visa. Броят на потребителите, които използват редовно мобилни устройства за плащане на стоки и услуги, се е увеличил тройно през последната година – от 18%  на 54%.

Само преди една година 38% от анкетираните европейски граждани са казали, че никога не са използвали мобилно устройство за разплащане, докато през настоящата година този дял пада на едва 12%. Данните разкриват, че 35% от анкетираните европейци се разплащат през своите смартфони, 32% ползват за тази цел носими аксесоари (wearables), а 28% – таблети.

Удобството е основната причина за 64% от потребителите на мобилни разплащания да избират мобилен портфейл, уеб базиран портфейл и плащане с карта на сайтове, които запомнят данните й, а 55% споделят, че са доволни, защото могат да носят в себе си по-малко пари в брой.

Средно 54% от населението на 19 държави, участвали в проучването, ползват мобилни разплащания, а страните, в които се наблюдава най-голяма употреба са Турция (74%), Норвегия (71%), Дания (71%), Словения (38%) и Германия (33%).

Младежите на възраст между 18 и 24 г. са най-склонни да се разплащат дигитално през мобилните си устройства, показват данните – 87% от тази възрастова група са плащали през мобилно устройство или са използвали мобилно банкиране, като съотношението мъже – жени е абсолютно равно (1:1).

Най-често купуваните през мобилни устройства стоки и услуги включват погасяване на задължения за домакинството (53%), закупуване на билети за автобус и влак (47%), стоки на висока стойност като почивки, мебели и др. (44%), храна за вкъщи (40%), музика, телевизионни предавания и филми (36%).

Съображенията за сигурност и страх от измами все още са основните пречки пред по-широкото използване на мобилни разплащания, разкрива проучването. Липсата на информираност продължава да бъде причина да не се използват мобилните методи на разплащане. Една четвърт от респондентите (24%), които не са потребители на мобилни разплащания, посочват, че недостатъчното разбиране на технологията е било основната пречка да преминат към този тип разплащане.

„Съществува ясна връзка между настоящата употреба на безконтактни карти и интереса към мобилните разплащания в бъдеще. От въвеждането й в Европа през 2007 г. безконтактната технология е все по-припознавана от потребителите като бързо, удобно и сигурно средство за разплащане”, коментира Красимира Райчева, мениджър на Visa за България.

Популярността на безконтактните карти се е повишила значително спрямо 2015 г. – 52% от респондентите използват безконтактни карти в ежедневието си за закупуване на стоки и услуги – нарастване в сравнение с 36% през 2015 г., сочи още проучването.

Коментар