Жените-програмисти взимат с до 31% по-малко от мъжете

Жените, заети в ИТ индустрията, заработват средно с 9% по-малко от мъжете, установи британско проучване, което разкрива немалка разлика в сравнение с други развити държави.

Разривът между заплащането на мъжете и жените във Великобритания възлиза на около 5000 лири годишно и е по-голям, отколкото в САЩ (8%), Канада (7%) и Австралия (5%), сочи изследването на Hired.

Усложнено е положението на жените в компаниите от среден размер, или от 200 до 1000 служители, където разликата между заплащането на двата пола достига 8000 лири на година – средно 50 000 за жените и 58 000 за мъжете. Подобен разрив се обяснява с това, че средните компании не попадат в обсега на държавното регулиране.

Жените програмисти печелят със 7% по-малко, отколкото техните колеги мъже, като при служителите с опит от 2 до 6 години разривът достига 10%. Нещо повече, мъжете-специалисти с опит от седем години заработват до 65 000 лири годишно, докато жените получават не повече от 53 000, т.е. разликата достига 31%.

Според анализа, когато жените поискат същото заплащане като на мъжете, по правило го получават. Изводът е, че жените, които знаят своята цена на пазара на труда, могат да си извоюват заплащане като на мъжете в процеса на търсене на работа.

Коментари по темата: „Жените-програмисти взимат с до 31% по-малко от мъжете”

добавете коментар...

 1. :о)

  според анализа когато жените поискат нещо ГО ПОЛУЧАВАТ…самоче не се уточнява кое точно получават 😉

 2. Anonymous

  От рекурентните алгоритми им се накъдрят космите.

 3. Satan

  Айде поредния сексистки коментар .Няма значение мъж жена ли е стига да пише качествен код .

 4. Avatar952

  Жената-програмист е като морското свинче – нито е морско, нито е свинче.

Коментар