Facebook изкупува откраднати пароли

Огромен брой потребители на Facebook използват най-простите пароли и стават лесно жертва на хакерите

Огромен брой потребители на Facebook използват най-простите пароли и стават лесно жертва на хакерите

Facebook регулярно изкупува от черния пазар откраднати пароли на потребители. По този начин социалната мрежа повишава значително нивото си на сигурност, съобщи CNET. По думите на Алекс Стамос, шеф на отдела за сигурност във Facebook, необичайният подход за борба с киберпрестъпниците дава отлични резултати.

Изкупените пароли се сравняват с действащите в момента пароли за страниците на компании и обикновени потребители и ако се открие съвпадение, собственикът на страницата получава автоматично известие с информация, че паролата е ненадеждна.

Всяка купена от хакерите база данни съдържа стотици хиляди акаунти, защитени с най-простите пароли – qwerty, 12345 и подобни на тях, което говори за ниска компетентност на потребителите относно защитата на личната им информация. Именно тези акаунти са най-лесни за хакване чрез обикновена „брут форс” атака, т.е. налучкване на паролата от списък с най-често срещани комбинации.

Facebook използва и редица други оригинални методи за борба с хакерите. Но и най-силната защита на акаунта срещу взлом няма да сработи, ако самите потребители са небрежни към сигурността. Показателно е, че малък брой потребители ползват двуфакторната автентикация за достъп до Facebook.

Неотдавна социалната мрежа въведе специални алгоритми за машинно обучение, които определят автоматично дали дадена страница е хакната по редица косвени признаци. С всеки изминат ден прецизността на технологията се повишава и обемът на спама, разпространяван от компрометираните страници, намалява, твърдят от компанията.

Коментар