7 топ-технологии на фокус през 2017 г.

Автономните коли вече са факт и тръгнаха по пътищата на най-иновативните градове

Автономните коли вече са факт и тръгнаха по пътищата на най-иновативните градове

Ускореното развитие на технологиите през последните 10 години превърна света ни в динамично място, където едновременно се случват много събития, а самите технологии се преплитат все повече.

Някога хладилникът си беше хладилник, а телефонът – телефон, а щепселът – щепсел. Сега обаче всички устройства – телефони, компютри, печки, коли и електромери – се сливат с явното намерение да станат едно цяло, неразривно свързано „нещо”. Кои технологии ще започнат да променят живота ни през 2017 г.?

Самоуправляеми коли

Спомням си как преди малко повече от 10 години технологичните медии пишеха, че някой ден хората ще имат в джоба си телефони с огромни цветни дисплеи с интернет, а мнозина четяха в недоумение и сочеха тех-журналистите за откачалки. Днес смартфоните са в джобовете ни.

За автономните коли се говори отскоро, но няма да им отнеме толкова много време да станат реалност. Всъщност те вече са факт и тръгнаха по пътищата на най-иновативните градове по света. През 2017-та ще ги видим в няколко различни прочита: самоуправляеми коли в пилотни проекти за градски транспорт; самоуправляеми коли в схеми за споделени автомобили или таксита; самоуправляеми автобуси за специализирани цели – например за придвижване на работници по установени маршрути до заводи и фабрики, в които работят; самоуправляеми превозни средства за конвоиране за военни цели.

Дронове

Засега безпилотните летателни апарати са много популярни предимно сред фотографи и филмови оператори, за направата на ефектни филми или за шпиониране. Но обхватът им постепенно се разширява. Скоро те ще навлязат в ниши като логистиката и доставките. Звучи добре, нали – ако посред нощ имаш спешна нужда от хапче за зъбобол, дежурната аптека би могла да ти го изпрати по въздуха, вместо да обикаляш с кола из града.

Скоро дроновете ще навлязат в ниши като логистиката и доставките

Скоро дроновете ще навлязат в ниши като логистиката и доставките

Това развитие обаче ще предизвика и нова серия от проблеми и въпроси. Те ще са най-вече свързани със сигурността, безопасността, а също и застрахователните политики на всички нива. Навярно резултатът ще е нова серия регулации.

Носими устройства

Смартфон-пазарът е пренаситен. Лаптопите и компютрите са достигнали онзи етап от развитието, който се нарича „плато” – надеждни и стабилни устройства, които обаче не се продават като топъл хляб. Новите устройства, които се закачат по един или друг начин към тялото – фитнес-гривни, умни часовници, сензори за здравословни показатели – ще се развият и може би най-сетне ще добият онзи наистина интелигентен вид, който ще ги направи смислени.

Съобщения и чатове

Добрата стара технология на чата не умира – само се променя. От някогашното ICQ през Skype до WhatsApp, бъбренето чрез кратки бележки винаги е било нужно на хората. И през 2017 г. ще продължим да разчитаме на него.

Онлайн към офлайн

Досега активно се говореше за преход на „традиционните” пазарни модели към интернет, но вече започва да се наблюдава обратното. Марки, които асоциираме само с уеб-присъствието, все повече се насочват към развитие на логистиката и доставките посредством магазини. Очаква се все повече компании да започнат да „отварят магазини”. Те ще предизвикват интереса заради големите имена, които вече познаваме добре. Форматите ще са най-различни – чрез партньори, аутлети, франчайз щандове и други подобни.

VR+AR

Проницателността на бизнеса ще превърне тези две понятия от модни изрази в практически полезни системи, които ще възприемем като хубави и полезни в ежедневието, а не като „някакви шантави бъдещи хай-тек щуротии”. Нима би било лошо, ако фирмите за недвижими имоти например започнат да „водят” клиентите си по имоти за оглед, като им предоставят VR разходка из желаните апартаменти и офиси – така че клиентите им да могат да направят оглед, без да мърдат от дома си? Подобни приложения предстои да видим съвсем скоро.

Летящите коли?

Не сте ли се питали някога защо хората си представят своето движение само в приблизително двуизмерната равнина на повърхността, която наличният релеф предлага? Защо инвестираме милиарди в строежи на улици, булеварди и магистрали – все в една „плоскост”? Не можем ли просто да хвръкнем от точка А до точка Б?

Не е много сигурно дали електрическите коли ще добият популярността, която се иска на производителите им – защото вече се работи по прототипи на летящи коли. Най-вероятно в дългосрочен план тези устройства ще съчетаят трите тенденции, за които сега се надпреварваме да говорим, при автомобилите – безпилотни, електрически и летящи. Идеалната кола е на хоризонта! През 2017 ще видим повече образци и може би дори пилотни проекти.

Мария Малцева

Мария Малцева

Коментар