Виртуални помощници изместват VR устройствата

Смарт-говорителите Echo на Amazon с вграден гласов помощник Alexa ще станат хит на пазара, според анализаторите

Смарт-говорителите Echo на Amazon с вграден гласов помощник Alexa ще станат хит на пазара, според анализаторите

Умни колонки с виртуални помощници се очаква да станат хит в продажбите по време на Коледните празници и дори да надминат по популярност устройствата за виртуална реалност (VR), прогнозират анализатори от Consumer Technology Association (CTA).

Силно търсени от потребителите като подаръци в края на годината ще бъдат също носимите устройства и дроновете, но все пак те ще останат нишови категории. CTA очаква устройства като смарт-говорителите Echo от Amazon с вграден гласов помощник Alexa да станат по-популярни от VR шлемовете две години след пазарния си дебют.

Според прогноза на Oppenheimer, в празничния сезон тази година ще бъдат продадени 10-12 млн. смарт колонки Amazon Echo и Google Home. Виртуалните помощници ще надминат VR устройствата, смятат наблюдателите на пазара.

Търсенето на VR устройства е възпрепятствано от високите им цени. Анализаторите от Piper Jaffray понижиха прогнозата си за продажба на тези устройства с 65% за 2016 г. и не очакват обемът им да надвиши 2,2 млн. броя.

Моделите от висок клас, като Oculus Rift и PlayStation VR с цени съответно 599 и 399 долара, ще достигнат продажби в размер на 300 хиляди броя. Ограниченията идват от недостига на компоненти (за PlayStation VR) и все още малкия брой компютри, способни да работят с устройства като Oculus Rift и HTC Vive, коментира Deloitte. Висококачествено VR изживяване за четиричленно семейство струва около 10 000 долара.

Поради тези причини, анализаторите очакват числено предимство в продажбите на устройства като Samsung Gear VR, които не само са по-евтини – под 100 долара, но се доставят и безплатно заедно със смартфоните от висок клас на корейския производител.

CTA прогнозира, че през настоящите празници потребителите ще купят 12,6 млн. носими устройства, като най-популярно от тях ще бъде смарт часовникът Apple Watch с продажби в размер на 5,5 млн. броя. Според Forrester Research, фитнес тракерите постепенно губят позиции, отстъпвайки място на многофункционалните умни часовници.

Що се отнася до безпилотните летателни апарати, CTA очаква продажбите им да достигнат 1,2 млн. броя. Това е много повече, отколкото през 2015 г., но все още не може да се говори за масово разпространение на дроновете.

Коментар