Google Lunar Xprize одобри пет лунни проекта

Пет екипа ще изпратят свои апарати на лунна мисия тази година

Пет екипа ще изпратят свои апарати на лунна мисия тази година

Пет проекта получиха финално одобрение за изпращане на свои апарати на Луната през настоящата година, в рамките на конкурса Google Lunar Xprize.

Общо 16 екипа имат шанс да се възползват от условията на конкурса, но засега само пет са подписали договори. Останалите могат да се присъединят към групата по-късно тази година, като Google дава допълнителна награда от 1 млн. долара за разпределение между участниците.

Екипът SpaceIL от Израел ще пусне свой луноход чрез ракетата SpaceX Falcon 9, но датата за изстрелването й още не е уточнена. Апаратът е уникален с това, че ще се придвижва по лунната повърхност на подскоци.

Друг участник, Moon Express от САЩ, подписа договор с компанията Rocket Lab за пускане на своя луноход в края на годината. Международният екип Synergy Moon пък ще изстреля към Луната ракетата Neptune 8, но датата засега е неизвестна.

Индийският екип TeamIndus, с поддръжка на компанията Indian Space Research Organization, участва с мисията Polar Satellite Launch Vehicle, а екипът Hakuto от Япония е постигнал споразумение с TeamIndus за задействане на своя луноход.

Всички мисии трябва да бъдат осъществени до края на текущата година, съгласно правилата на програмата Google Lunar Xprize. Награда от 30 млн. долара ще получи екипът, чийто апарат измине не по-малко от 500 метра по повърхността на Луната и изпрати снимки и видео.

Коментар