Приложение разкрива кои цветове не познаваме

"С дефицит на цветно зрение повечето хора нямат проблем в ежендевието си, но все пак има професии, които остават недостъпни за теб - например, не можеш да си сапьор, ако не познаваш идеално цветовете", казва Михаил Стефанов, журналист и професионалист в областта на комуникациите, който има намалена чувствителност към червеното. "Когато споделя за тази особеност, първият въпрос на хората е "Наистина ли?!" Следва вторият въпрос: "Я кажи какъв цвят е това!" - най-досадният въпрос за хора като мен. После всички започват да се оглеждат наоколо и да търсят нещо червено".

“С дефицит на цветно зрение повечето хора нямат проблем в ежедневието си, но все пак има професии, които остават недостъпни за теб – например, не можеш да си сапьор, ако не познаваш идеално цветовете”, казва Михаил Стефанов, журналист и професионалист в областта на комуникациите, който има намалена чувствителност към червеното. “Когато споделя за тази особеност, първият въпрос на хората е “Наистина ли?!” Следва вторият въпрос: “Я кажи какъв цвят е това!” – най-досадният въпрос за хора като мен. После всички започват да се оглеждат наоколо и да търсят нещо червено”.

Ново мобилно приложение позволява на всеки човек да узнае дали е „далтонист“ и с кои точно цветове е „скаран“. SeeColors, дело на Samsung, работи на смартфони от последните няколко генерации на компанията.

Посредством серия графични изображения, съставени от кръгове с различни цветове, човек може да установи дали вижда нормално всички цветове или очите му имат по-особено отношение към някои нюанси.

1 от 12 мъже и 1 от 200 жени по света имат дефицит на цветно зрение – състояние, при което не разпознават един или няколко от цветовете. В общия случай не става дума за пълна „цветна слепота“, а по-скоро за неразличаване на един от основните цветове и съответно различно възприемане на неговите производни.

Например, ако дефицитът е свързан с червено, човекът често не разпознава червеното и лилавото. „Какъв цвят е това?!“ – е най-досадният въпрос, който можем да зададем на човек, който току-що ни е съобщил, че има дефицит на цветно зрение.

В много от случаите дефицитът на цветно зрение не е особен проблем. Въпреки специфичните си възприятия за даден цвят, повечето хора с подобна особеност могат да се ориентират отлично в обкръжаващата ги среда. Те могат да разпознават плодовете и зеленчуците в магазина, да знаят какво им показва светофарът и съответно да шофират и т.н. Все пак има дейности и професии, за които отличното познаване на цветовете е задължително.

SeeColors_01

Чрез докосване на екрана потребителят следва да определи къде е празната част между двата края на фигурата „С“

Смартфон-приложението SeeColors тества зрението в рамките на минута-две. То показва серия от графики на голям кръг, съставен от по-малки кръгчета, сред които доминира определен цвят. Измежду цветните точки има ивица с форма на буква „С“, която е с по-различен нюанс от останалите. Задачата изисква да се посочи – чрез докосване на екрана – къде е празната част между двата края на фигурата „С“.

След разпознаването на двайсетина изображения, приложението докладва резултат с цветен код, който обозначава типа зрение – нормално или пък с даден дефицит – на база научно класифицираните видове дефицити на цветно зрение. Това може да са монохроматия, дихроматия или аномална трихроматия.

След разпознаването на двайсетина изображения, приложението докладва резултат с цветен код, който обозначава типа зрение – нормално или пък с даден дефицит

Приложението докладва резултат с цветен код, който обозначава типа зрение – нормално или пък с даден дефицит

Мобилното приложение SeeColors е безплатно. То може да се инсталира на по-новите модели смартфони на Samsung – от 2016 година и края на 2015 г.

Още по-любопитното е, че смартфон със SeeColors може да се свърже безжично с телевизор Samsung, така че на база проведения тест и установения тип цветно зрение, телевизорът се самокалибрира. Така той следва да изобразява цветовете по начин, който ги прави живи, пъстри и реалистични за конкретния тип зрение на потребителя.

Подобна функция засега е възможна само с най-новите модели телевизори от висок клас на производителя. Може да се очаква, че тя ще стане достъпна и в останалите класове телевизори, но това ще се прецени след известно време тестване на новото приложение, обясниха от Samsung.

Смартфон-приложението SeeColors е разработено от три поделения на компанията в Източна Европа – Унгария, Румъния и България. Ако бъде прието добре и дава резултати, то би могло да обхване не само телевизорите и телефоните на Samsung, но и други марки, за да постигне по-голям социален ефект – от компанията не изключват подобен сценарий на развитие в бъдеще, тъй като SeeColors е част от корпоративната социална политика на производителя.

Мария Малцева

Мария Малцева

Коментари по темата: „Приложение разкрива кои цветове не познаваме”

добавете коментар...

  1. Дискриминиран

    Защо е тази смартфонова дискриминация? Устройството ми не било съвместимо с версията им… ай сиктир

Коментар