Рутинните дейности ще изчезнат като професии

Рутинните дейности са тези, които много скоро ще изчезнат като професии, заяви Герд Ленард на среща по повод 25 години от встъппането на EY в България

Рутинните дейности са тези, които много скоро ще изчезнат като професии, заяви Герд Ленард на среща по повод 25 години от стъпването на EY в България

„Ако искате да знаете какво ще е бъдещето, питайте децата. Те знаят по-добре от нас. Те играят с нещата, любопитни са, експериментират, разучават, намират нови и нови интересни неща“…

Така започва речта си Герд Ленард – футоролог и автор на редица книги, посветени на общуването и сблъсъка между хората и технологиите. Децата ни ще живеят в реалност, каквато ни е трудно да си представим, но е важно да ги подготвим за това, което ги очаква, предупреждава той.

„Само след едно поколение децата вече няма да знаят какво е това да караш кола. Няма да знаят що е да пишеш на ръка. Те ще живеят във време, в което колите са безпилотни, а писането – ненужно, дори и на клавиатура, защото машините ще приемат команди чрез глас“, добавя Ленард.

Категоричен е, че вече сме свидетели на генерална промяна в света и начина на използване на технологиите. И най-важното в процеса на тази промяна е хората да не забравят, че технологиите са средство, а не цел.

„Сега вече е модерно да нямаш кола! Интернет е пълен с музика, свободно достъпна, и това е съвсем естествено. Така е, защото днес ние продаваме не коли, а услуги за мобилност. Продаваме не музика, а музикални преживявания“, казва Ленард. Самият той е започнал кариерата си като музикант и като такъв е фалирал през 2001 г.

Роботите не са страшни, но е проблем, ако ние станем като тях, според Герд Ленард

Роботите не са страшни, но е проблем, ако ние станем като тях, според Герд Ленард

Ако хората гледат филми за бъдещето и формират представите си от тях, могат да се ужасят, споделя футурологът. Но според него, апокалиптичните сценарии на роботи, избиващи хората, са несъстоятелни.

„Проблемът с бъдещето и роботите не е такъв, какъвто ни го показват филмите. Изобщо няма опасност роботите да започнат да ни убиват и да отнемат нещата ни. Истинският проблем е, ако ние станем като тях!“, казва Ленард, намеквайки за съсредоточаването на хората в рутинни дейности, лишени от креативност и мисловност.

Рутинните дейности са тези, които много скоро ще изчезнат като професии. Това ще разкрие истинската стойност на човека – професиите на бъдещето са тези, които няма как да бъдат автоматизирани, защото са свързани с креативност, изграждане на взаимоотношения, ангажираност и емоционална интелигентност.

Не конкуренцията, а колаборацията ще носи успех в бъдеще, смята Герд Ленард

Не конкуренцията, а колаборацията ще носи успех в бъдеще, смята Герд Ленард

70% от професиите, които следващото поколение ще упражнява, все още не съществуват. „Кой знае, може би сред тях ще има такава като „главен директор по щастието“ – реторично пита Ленард.

Най-важното умение в това предстоящо бъдеще ще е способността за сътрудничество. Работата заедно с други хора ще е решаваща.

„Колаборацията ще е ключът към успеха. Не трябва да се боите от конкуренцията! Трябва да мислите по-скоро за това дали сте в състояние да работите в условията на сътрудничество, защото само това ще може да ви донесе успех“, предвещава известният футуролог.

Герд Ленард бе в България по повод честването на 25-тата годишнина от стъпването на консултантската компания EY (бивша Ernst&Youbg) в България.

Мария Малцева

Мария Малцева

Коментари по темата: „Рутинните дейности ще изчезнат като професии”

добавете коментар...

  1. Чобан

    Математическите команди, вече са реалност, напиши в гугъл “voice mathematical commands” и виж какво правят някои фирми в момента. Не знам защо пак накланяш темата на днешна дата, тук се говори за бъдещето, а нещата се променят не всеки ден, а на всеки час… Не разбирам защо си толкова категоричен, явно си всезнаещ, или идваш от бъдещето.

    Трудно ще се съсредоточи човешкия мозък (в частност твоя), но той няма да е нужен, защото идеята е машината почти изцяло да го замени. Учил съм няколко висши математики и се занимавам в сферата на компютърните науки, от лични наблюдения мога да ти кажа, че сега се работи доста сериозно върху изкуствения интелект, който вече може да изпълнява редица човешки задачи, особено тези свързани с изчислителните процеси, а много скоро ще бъдат приложени и в ежедневието. Пак казвам, не знам какво ще е, не съм всезнаещ като теб, просто мога да предполагам, защото виждам до къде са стигнали и на какво още са способни компютрите.

    “А ако рутинните дейности изчезнат и хората не се занимават с наука…”- Изречението ти звучи двузначно, но няма значение пак заключваш, че хората може да “не се занимават с наука”, където никъде в статията не го пише, а е твое предположение. Едно от основните човешки качества е любопитството, благодарение на което се е породила и науката, а благодарение на науката човекът е оцелял до ден днешен. Така че според мен, ако изчезне науката, или ще изчезне и човека, или той няма да това което познаваме в момента.

  2. Anonymous

    Чобан с тези “математически команди” направо изби рибата. Няма такова “животно” дори и в училищната математика…

    Това, че гласовите команди могат да заменят някакво натискане на бутонче при някакви устройства не означава, че това е универсална технология. Говоренето на глас е разсейващо и пречещо на съсредоточването, което автоматично го прави 100% неприложимо при повечето видове научната дейност и в частност математика. Но това ти и музикант не можете да го знаете, защото никога не сте го практикували…

    И забележи, че никъде не пиша, че науката е рутинна дейност – ти направи някаква връзка между двете и не разбрах защо.

  3. :о)

    Има ташак филм на ужасите – нападението на Доматите.
    Който иска да се попИка от смех да го гледа. 🙂

  4. Димитър Иванов

    Браво Чован, поздравления за добри коментар. Напълно подкрепям.

    Но наистина е интересно ако стане всичкото това нещо, дали ще има достатъчно работа и достатъчно смислени и мотивиращи неща за всички, които не искат да прекарят живота си в лентяйство и какво ще правят най-богатите компании с всички тези пари?

  5. Чобан

    Бившия музикант най- вероятно разбира от технологии, или поне се интересува, но ти май не се интересуваш и не можеш да мислиш в перспектива, съдейки по разсъжденията ти. Какъв е проблема гласово да задаваш математически команди на компютъра и той да ги изпълнява ? Всичко което можеш да напишеш на ръка можеш да го и изговориш нали ? Дори и днес вече се прави това, просто гласовото разпознаване още не толкова развито. Математиката и науката няма да е такава каквато я познаваш днес, повечето изчисления ще се изпълняват от компютър за всички други науки също компютъра ще е основния компонент, освен хуманитарните както и той каза… За рутинните дейности също си се объркал нещо, науката е доста нерутинна дейност и най- вероятно никога няма да изчезне. Рутинните дейности и професии са: касиер в магазин, служител в производствен цех, хамалин, шофьор и т.н. Естествено всичко е в рамките на теорията, никой не може да каже със сигурност какво ще е, но съдейки по технологиите, по които се работи в момента такива са тенденциите.

  6. Anonymous

    Доматите ще се съдят сами – интелигентни.

    Ще има съюз домати+skynet
    срещу
    хората.

  7. незнайко

    И ако изведнъж дръпнат шалтера на хостинга на изкуственият интелект, който ще предоставя всичките тези услуги, ще се върнат в каменната ера. Днес всички използваме калкулатори, но повечето от нас умеят да смятат и без тях (надявам се) :-)))

  8. .

    даже доматите ще се садят самички .. 🙂

  9. .

    ми да

  10. .

    @Anonymous .. ами ще поживеем и ще разберем.. 🙂

  11. Anonymous

    главен директор по щастието

    Само директори , А кой ще сади домати ?(пак роботи )

  12. Anonymous

    Относно това, че “а писането – ненужно, дори и на клавиатура, защото машините ще приемат команди чрез глас” мога да кажа, че този бивш музикант хал хабер си няма от технологии! Как ще представяш и развиваш математика на глас??? Това важи на практика за 99% от всички науки. А ако рутинните дейности изчезнат и хората не се занимават с наука – тези хора по какво ще се различават от едно обикновено животно, което само гледа да се наяде, наспи и нае**.

Коментар