Мозъкът на астронавтите се променя

Учени от Мичиганския университет забелязаха изменения в мозъка на астронавтите, след като сравниха данните от магниторезонансна томография, направена преди и след космически полет. Мозъкът буквално се свива и разширява по време на полет.

В изследването са участвали 12 астронавти, прекарали в космоса две седмици, и други 14, които са били на мисия в продължение на шест месеца, съобщава сайтът на Мичиганския университет. Оказва, че в мозъка на астронавтите протичат изменения, изразяващи се в намаляване и увеличаване на дебелината на слоя сиво вещество в различните участъци.

Измененията са по-силно изразени при астронавтите, които прекарват по-дълго време в космоса, но промени се забелязват дори и при участниците в кратки полети. Според американските изследователи, измененията са свързани с преразпределение на гръбначно-мозъчната течност при отсъствие на гравитация.

Увеличението на сивото вещество в областите на мозъка, които управляват краката и обработват постъпващите от тях сигнали, е свързано с адаптацията към състояние на безтегловност. Учените сравняват процеса с непрекъснато, денонощно обучение по нови умения.

Предполага се, че резултатите от изследването ще могат да се използват при разработка на начини за лечение на някои разстройства на мозъчната дейност.

Коментар