Уеднаквяват достъпа до онлайн услугите в ЕС

Европейците скоро ще могат да използват напълно своите онлайн абонаменти за филми, спортни събития, книги, видеоигри и музикални услуги, когато пътуват в рамките на ЕС, в съответствие със споразумението, постигнато от Европейския парламент, държавите от Съюза и Европейската комисия.

По-рано Комисията излезе с предложение за модернизиране на правилата за авторското право в ЕС в рамките на стратегията за цифров единен пазар. Споразумението, постигнато вчера, ще донесе конкретни ползи за европейските граждани.

„Хората, които са се абонирали за любимите си сериали, музика и спортни събития у дома, ще могат да ги гледат и слушат, когато пътуват в Европа. Това е нов важен етап от премахването на бариерите на цифровия единен пазар“, коментира заместник-председателят Андрус Ансип, отговарящ за цифровия единен пазар.

Освен че отваря нови врати за гражданите на ЕС, споразумението защитава творците и инвестиращите в създаване на културно или спортно съдържание. „Това балансирано решение е обнадеждаващ знак за усилията ни за изграждане на цифров единен пазар, който предлага нови възможности за творците и потребителите“, допълни комисар Тибор Наврачич, който отговаря за образованието, културата, младежта и спорта.

Новите правила за преносимост ще съответстват на новите начини, по които европейците ползват културно и развлекателно съдържание. През 2016 г. 64% от европейците са използвали интернет, за да потребяват онлайн или да изтеглят игри, снимки, филми или музика. Все по-голяма част правят това на мобилните си устройства.

Според проучване от 2015 г., всеки трети европеец е изразил желание за наличието на трансгранична преносимост. За младите хора тази възможност е още по-важна. Половината от хората на възраст между 15 и 39 години са заявили, че когато пътуват в Европа, преносимостта и достъпът до услугата, за която са се абонирали, са важни.

Бъдещият регламент ще даде възможност на потребителите, когато пътуват в рамките на Съюза, да ползват услугите за онлайн съдържание по същия начин като у дома. Така например, когато френски потребител се абонира за онлайн услугите за филми и сериали на Canal+, той ще може да гледа филмите и сериалите, достъпни във Франция, когато отиде на почивка в Хърватия или в командировка в Дания.

Доставчиците на услуги за онлайн съдържание, като Netflix, MyTF1 или Spotify, ще проверяват държавата по пребиваване на абоната по различни начини, например въз основа на данните за плащането, наличието на договор за интернет или IP адреса.

Всички доставчици, които предлагат платени услуги за онлайн съдържание, ще трябва да спазват новите правила. Доставчиците на безплатни услуги, например онлайн услуги на обществени телевизии или радиа, също ще имат възможност да решат да осигуряват на абонатите си преносимост.

Договореният текст трябва да бъде потвърден официално от Съвета на ЕС и от Европейския парламент. След като бъдат приети, правилата ще влязат в сила във всички страни от ЕС до началото на 2018 г., тъй като съгласно регламента доставчиците и носителите на права ще разполагат с 9 месеца, за да се подготвят за прилагането на новите разпоредби.

Наличието на възможност за достъп до услуги за онлайн съдържание при пътуване ще стане още по-важно от 15 юни 2017 г. нататък, когато влизат в сила новите правила за роуминга. От този ден хората, които пътуват от време на време, ще плащат за мобилен интернет навсякъде в ЕС само по цените у дома при условия за справедливо ползване.

Коментар