Ще се срине ли светът без интернет?

Струва ни се, че животът вече е невъзможен без интернет, но всъщност последствията от спирането не са катастрофални

Вече е трудно да си представим ежедневието без интернет. Но това ни прави и уязвими, тъй като достъпът до глобалната мрежа може да отпадне за часове или дни по най-различни причини.

Интернет навлезе в живота ни преди повече от 20 години. В далечната 1995-та достъп до нея имаха под 1% от хората, и то само в Западна Европа, припомня BBC. Днес интернет имат повече от 3,5 млрд. души, като всяка секунда интернет аудиторията нараства с 10 човека.

Според проучване на Pew Research, всеки пети американец ползва интернет почти постоянно, а 73% влизат в мрежата ежедневно. Сходни са и статистическите данни от Великобритания, където почти 90% от анкетираните британци са ползвали интернет в последните три месеца.

Хората вече възприемат интернет като даденост, без да разбират до каква степен феноменът на мрежата е проникнал във всички кътчета на живота ни, смята Уилям Дътън от Мичиганския университет, автор на книга „Общество и интернет”. По неговите думи, хората дори не се замислят какво е да живеят без интернет.

BBC описва няколко сценария, при които отделна държава или целият свят могат да останат без интернет. Например, ако хакери пуснат в мрежата злонамерен софтуер, който прекъсва връзките. Сериозно нарушаване на работата на мрежата може да причини затварянето на DNS сървърите, адресните книги на интернет, в резултат на което сайтовете ще престанат да се зареждат.

Повреждането на интернет кабели, положени по дъното на океана, води до това, че континентите губят интернет връзка помежду си. Престъпници трудно могат да се доберат до тези кабели, но е възможна случайна повреда.

Освен това някои правителства разполагат с т.нар. аварийни прекъсвачи, чрез които могат да изключат интернет в цялата страна. Така например, властите в Египет използваха подобен прекъсвач по време на „арабската пролет” през 2011 г., за да затруднят координацията между участниците в протестните акции.

Мрежата е изключвана и от властите в Турция и Иран, а има сведения, че китайското правителство също разполага с прекъсвач на интернет. Дори американските сенатори предложиха през 2011 г. да бъде създадена подобна система за защита на САЩ срещу кибератаки.

Но най-разрушителният удар върху мрежата може да дойде от космоса. Мощна слънчева буря е способна да извади от строя спътници, енергийни мрежи и компютърни системи. Това, което не могат да причинят бомбите и тероризмът, може буквално за секунди да направи слънчевото изригване, смята невробиологът от Станфордския университет Дейвид Игълман, автор на книгата „Защо мрежата е важна”.

Скот Борг, специалист от US Cyber Consequences Unit, който анализира последствията от потенциални кибератаки, в повечето случаи прекъсванията на достъпа до интернет няма да бъдат продължителни. Цяла армия от хора е винаги готова да се справи със ситуацията – доставчиците имат специалисти и планове за действия, когато някой намери уязвимо място в мрежата.

Потребителите са свикнали дотолкова с дадеността на интернет, че дори кратковременното изключване на мрежата не остава без последствия. Но тези последствия могат да не са толкова големи, колкото се предполага.

Така например, отпадането на интернет за няколко дни не означава непременно катастрофа за  икономиката, според изследване на US Cyber Consequences Unit по поръчка на министерство на вътрешните работи на САЩ. Проверката на 20 американски компании, които най-силно страдат от прекъсванията на интернет, показва, че финансовите загуби са незначителни.

Изследването установява също, че в случаите на липса на интернет за няколко дни, хората просто закъсняват с изпълнението на определени обеми работа. Хората извършват същата работа, както при наличие на интернет, но със закъснение от два-три дни, обобщава Скот Борг.

В някои случаи отсъствието на интернет дори повишава производителността, отбелязва той. Така например, в хода на един от експериментите специалисти от US Cyber Consequences Unit проверили какво правят служителите на компаниите, когато нямат интернет за повече от четири часа. Вместо да се вайкат, служителите се заели с изпълнението на тези задачи, които обикновено отлагат за по-късно. В резултат на това ефективността на труда се повишила.

Ако на шега предположим, че всяка компания изключва служителите си от интернет за няколко часа месечно и ги заставя да изпълняват отложените задачи, това би се отразило здравословно на производителността, смята Скот Борг. Според него, подобен подход, приложен към икономиката като цяло, ще има същия ефект.

Отключването от интернет има и психологически последствия – масово хората ще започнат да изпитват самота и тревога. В по-голямата си част интернет е създаден с една цел – да даде възможност на хората да общуват едни с други, казва Джеф Ханкок, преподавател в Станфордския университет.

Свикнали сме да се свързваме с всеки където и когато ни е удобно. Невъзможността да направим това ще предизвика чувство на тревога, смята Ханкок. Неговото мнение се споделя и от Скот Борг, който признава, че когато си забрави телефона у дома, в него възниква чувство сякаш е гол.

Има предположения, че хората ще станат по-общителни и по-често ще се срещат с приятели и роднини, ако нямат интернет. Но това е погрешно виждане, смята Уилям Дътън. Повечето хора, ползващи активно интернет, всъщност са по-общителни от хората, които не ползват мрежата. С това твърдение е съгласна и Стине Ломборг от университета на Копенхаген. „Ако нямаме смартфони, това въобще не значи, че ще започнем да разговаряме с непознати на автобусната спирка”, казва тя.

Отсъствието на интернет връзка може да направи хората по-общителни в конкретни ситуации. Например, когато трябва да накараме служителите да разговарят един с друг, а не да обменят електронни съобщения, но ефектът като цяло ще е разочароващ, смята Ломборг.

Светът, разбира се, няма да се срине, ако останем един ден без интернет, но за повечето хора този ден ще бъде зловещо преживяване, допълва Ломборг. Загубата на интернет може да застави хората да осъзнаят значението на мрежата, но скоро след възстановяването на достъпа ще започнат отново да се възприемат интернет като даденост, заключава Джеф Ханкок.

Коментари по темата: „Ще се срине ли светът без интернет?”

добавете коментар...

  1. Петко

    “Ако нямаме смартфони, това въобще не значи, че ще започнем да разговаряме с непознати на автобусната спирка”

    Точно това е по-вероятно да стане. Да разговаряме с хората реално. Как живяхме без интернет? – много по-истински усещахме живота, много по-близки бяхме до други хора и до природата.

  2. баче кико

    дано спре

  3. Везенков

    Живееше се по-смислено преди интернет. Сега всички забили носовете в дисплеите, хора ли са или киборги. Шашава работа..

  4. Уеб Нетов

    Няма да се срине светът без интернет, но ще е голям трус. Много бизнеси ще изчезнат – малки и големи като Амазон и други. А, бе ще си е един мини катаклизъм

Коментар