Очертава се голям пазар на гъвкави устройства

В близките пет години пазарът на гъвкави дисплеи ще превиши 200 млрд. долара, а през следващото десетилетие ще нарасне до 300 млрд. долара, прогнозира анализаторската компания Futuresource Consulting.

На пазара в момента присъстват устройства с ограничена гъвкавост. Техните дисплеи са огънати по време на производството и потребителите нямат възможност да променят формата на екрана според желанията си. Примери за подобни устройства са извитите телевизори и смартфоните Samsung Edge.

Но индустрията е близо до следващия етап, в който ще се появят истински гъвкави устройства, способни да се огъват свободно и да променят формата си. Тази промяна ще се случи в близките една-две години. В частност, очакват се смартфони, които се превръщат в таблети, а също така сгъващи се телевизори и панели за презентации.

Потребителската електроника се очертава като най-голямата сфера на внедряване на гъвкави дисплеи, като вътре в нея ще доминират смартфоните. Futuresource прогнозира, че към 2026 г. над една четвърт от предлаганите в света смартфони ще имат гъвкави екрани, благодарение на което тези устройства ще станат нечупливи.

Коментар