Ускоряват 100 пъти Wi-Fi чрез инфрачервени лъчи

Холандски учени експериментират с технология за установяване на Wi-Fi връзки с помощта на светлинни лъчи, която обещава скорости на предаване на данни до 40 гигабита в секунда (Gbps) – или около 100 пъти по-големи от сегашните (450 Mbps при 802.11n).

Новата безжична мрежа със светлинно предаване на данни е дело на специалисти от Технологичния университет в Айндховен. Подобни връзки ще бъдат персонализирани, тъй като всяко устройство в дома ще има свой уникален фотонен лъч.

Съществуващата Wi-Fi технология работи с радиосигнали на честота 2,5 или 5 GHz. Системата на учените от Айндховен използва инфрачервена светлина с дължина на вълната 1,5 хиляди нанометра и по-голяма. Това излъчване е съпоставимо с честоти от 200 THz, т.е. хиляди пъти по-големи от днешните Wi-Fi честоти.

В проведените експерименти е постигната скорост от 42,8 Gbps на разстояния до 2,5 метра. За сравнение, средната скорост на интернет връзките в Холандия е над две хиляди пъти по-малка – 17,6 Mbps.

Разработката е достатъчно проста за реализация и няма да коства сериозни разходи на крайните потребители, твърдят учените. Безжичните данни ще постъпват от няколко централни светлинни антени, инсталирани например на тавана. Те могат точно да насочват светлинните лъчи и тъй като не се предвиждат движещи се части, системата няма да се нуждае от обслужване и допълнителна енергия.

Антените се състоят от няколко оптични решетки, които излъчват светлинни лъчи с различна дължина на вълната под различни ъгли – това са т.нар. пасивни дифракционни решетки. Промяната в дължината на светлинните вълни води до промени в направлението на лъчите.

Когато потребителят се премества със своето устройство, светлинните антени си предават натоварването една на друга. Системата проследява точното местоположение на всяко безжично устройство, като използва неговия радиосигнал, предаван в обратно направление.

По този начин, новата технология ще отстрани проблема с претоварването на мрежата, който възниква при включване на повече потребители. И тъй като се използва безопасно инфрачервено излъчване, което не достига до уязвимата част на ретината, методът може да се счита за напълно безвреден.

Очаква се проектът за инфрачервен Wi-Fi да предложи готово решение на пазара в близките пет години. С подобни разработки се занимават още няколко групи изследователи, но учените от Айндховен са най-напред от всички. Проектът се финансира с европейски средства.

Коментар