Lumix DC-TZ90 – фотоапарат за 4К снимки и видео

Lumix TZ90 може да снима QFHD 4K видео с висока резолюция 3840×2160

Нов модел от популярната серия туристически фотоапарати TZ (Travel Zoom) на Panasonic идва с 24-мм ултраширокоъгълен обектив и 30x оптично приближаване в компактно тяло за заснемане на 4K видео и снимки и различни видове селфи.

Lumix TZ90 има матрица с увеличена резолюция от 18,1 мегапиксела (при TZ80) на 20,3 мегапиксела и въртящ се заден монитор, като позволява на потребителите да правят различни селфи снимки, вкл. 4K и панорамни селфита.

Многофункционалният 24-мм обектив Leica DC Vario-Elmar с 30-кратно оптично варио е подходящ практически за всяка ситуация. Отговарящ на строгите стандарти на Leica, обективът на Lumix TZ90 има отлични оптични характеристики с изключителна чистота и минимални изкривявания на образа.

Новият 20,3-мегапикселов високочувствителен MOS сензор и процесорът за обработка на изображенията Venus Engine позволяват на потребителите да направят висококачествени снимки, дори при слабо осветление.

Lumix TZ90 може да снима QFHD 4K видео с висока резолюция 3840×2160 при 30p (60Hz) / 25p (50Hz) в MP4 формат. Функцията 4K Photo позволява извличане и запис на най-подходящия кадър от 4K серия от снимки, заснета при 30 кадъра в секунда с резолюция приблизително 8 мегапиксела.

Предвидени са и редица други полезни функции, базирани на 4K технологията. Функцията Post Focus, например, дава възможност на потребителя да избере желаната точка на фокусиране след като снимките са направени. С функцията Focus Stacking пък потребителят може да регулира дълбочината на рязкост и след снимането чрез комбиниране на няколко изображения, заснети с нея.

Lumix TZ90 притежава и функция Light Composition, при която се синтезират изображения чрез избиране и наслагване на по-ярките пиксели от снимките. С нея фотоапаратът може да прави впечатляващи снимки на фойерверки или в различни нощни ситуации.

При запис на 4К видео, функцията 4K Live Cropping дава възможност за стабилно панорамиране или приближаване. Потребителите могат да създадат Full-HD видеозаписи с впечатляващи ефекти след записа на оригиналното видео с 4K резолюция. Благодарение на изцяло цифровите операции, това става без каквото и да е физическо движение на фотоапарата.

За по-голямо бързодействие и мобилност, Lumix TZ90 използва технология DFD (Depth From Defocus) за ултра-високоскоростен автофокус от приблизително 0,1 сек. Това дава възможност за заснемане на високоскоростна серия от снимки с 10 (AFS)/5 (AFC) кадъра в секунда.

Lumix TZ90 предлага също така различни функции за автофокус, като Touch AF (фокусиране с докосване), 49-point AF (автофокус в 49 точки) и Low-light AF (автофокус при слабо осветление), които позволяват на потребителя да постигне най-добри резултати при разнообразни ситуации.

3.0-инчовият сензорен заден монитор с 1040K точки може да се върти на 180 градуса. Когато мониторът бъде завъртян напред, фотоапаратът автоматично преминава в режим Self Shot (Автопортрет). В този режим Lmux TZ90 предлага разнообразни функции за селфи снимки, вкл. новия режим 4K Selfie.

Специално за жените са предвидени и различни функции за разкрасяване, като Soft Skin (омекотяване на кожата), Defocusing (разфокусиране) и Slimming (отслабване) за заснемане на по-атрактивни портрети. Направените снимки могат да бъдат ретуширани с функцията Beauty Retouch (разкрасяващ ретуш).

Режимът Background Control (контрол на задния план) позволява на потребителя да избере дали задният план да бъде ясен или разфокусиран, в зависимост от ситуацията. В режим Self Shot (автопортрет) могат да се правят и панорамни снимки. Предвиден е и 0,2-инчов EVF електронен визьор с 1166K точки и сензор за око за лесно снимане, дори при силна слънчева светлина.

Контролната гривна, разположена на тубуса на обектива, позволява извършване на бързи и интуитивни настройки. Повече творческа свобода дават режимите Креативен контрол и Креативна панорама, както и възможността за запис на RAW изображения.

Благодарение на вградената Wi-Fi функция, фотоапаратът може да се свърже със смартфон или таблет, с което значително се разширяват възможностите му за заснемане, съхраняване и споделяне на изображения.

Коментар