Руснаците подготвят суперкомпютър с процесори Елбрус

Модул с четири процесора Елбрус 4С достига производителност 0,6 терафлопа

Руската компания обеща да пусне до края на годината суперкомпютър с процесори Елбрус в един от възлите. Платформата се разработва от фирма РСК и ще се предлага на клиенти в страната.

Проектът за суперкомпютъра започна през 2015 г. в рамките на четиригодишна съвместна програма „СКИФ-недра” между Русия и Беларус, припомня CNews. Целта на програмата е създаване на технологии за обработка на данни при търсене, проучване и разработка на находища за нефт, газ и полезни изкопаеми.

Повечето изчислителни възли на суперкомпютъра използват стандартна процесорна архитектура x86 Intel Xeon, но един от тях е проектиран с руски процесор Елбрус. Базовата конфигурация включва 16 възела с по два процесора Intel Xeon E5-2697A v4 и един с четири процесора Елбрус 4С, управляващ възел с два чипа Xeon E5-2640 v4, възел за виртуализация на база NvidiaGrid (архитектура CUDA), система за съхранение на данни – RAID 96TB и интерконект Infiniband FDR 56 Gbps.

Проведените до момента изпитания показват, че някои задачи могат да се решават с по-голяма ефективност на възли с процесори Елбрус, твърдят разработчиците. Модулът с четири процесора Елбрус 4С достига производителност 0,6 терафлопа. Прототип на системата ще послужи за демонстрация на решения на проблеми с реални нефтени и газови находища.

В съветско време се считаше, че руската технология изостава с пет години от западната по отношение на изчислителната плътност. Но сега разликата се съкращава, според участник в проекта. Тази година се очаква да излезе процесорът Елбрус 8С, на базата на който ще се проектират модули с производителност 1 терафлоп.

Елбрус системата се отличава от останалите решения по отношение на сигурността. Руснаците твърдят, че тя не е податлива на обичайните хакерски прийоми. Освен това Елбрус позволява организиране на ефективни решения за предотвратяване на кибер пробиви.

Коментари по темата: „Руснаците подготвят суперкомпютър с процесори Елбрус”

добавете коментар...

  1. Радев глупака

    Има ли един човек който да вярва, че руснаците ще могат да направят суперкомпютър. Изоставането то 5 г. било по-малко….ха-ха-ха…В световен мащаб РС на всеки 6 месеца се обновяват!

  2. mssucks

    До Осама Бин-Ладин: Толкова глупости и фантазии на едно място не бях виждал отдавна!

  3. 112

    Процесор добре, сега остава да си направят чипсет за комутатори, за мрежови карти и Западните слушалки ще почнат да духат супата.

  4. Тошев

    Съгласен съм с почти всички коментари по-горе. Но, руснаците не проектират Елбрус за да го продават, а за да го ползват те самите. Освен това, те вече на използват и компроментираните операционни системи на Майкрософт. А за военни цели, те също имат съвсем отделна мрежа, не свързана с Интернет. Имат и достатъчно военни спътници, за да осигуряват надеждни връзки. Китай работи по аналогичен начин и разработва всичко самостоятелно.

  5. Осама Бин-Ладин

    Моето лично мнение е ,че истинска сигурност в глобалните комуникации и IT не съществува .Има ред причини за това ,а най явната за публиката е пълното компрометиране на всичко в IT сферата и в живота :

    -Целият TCP- IP протоколен стак/ модел на архитектура на Интернет слой по слой е напълно пробит и компрометиран.

    -Целият Internet трафик , сървърната страна с архитектурата,гръбнаците на интернет – тотално компрометирани,подложени на 24/7 запис и следене .Всичко може да бъде реконструитрано и проследено пакет по пакет в детайли в реално време.

    Всички Операционни системи са абсолютно пробити с много малки изключения обхващащи предимно т.нар Defense Level Desktop Systems ,които са правени съвсем с друга цел и са съвсем друга тема.

    -Американските секретни технологии въобще не лежат в Интернет.
    Те имат свой,отделен ‘интернет’наричан Супернет ,който е чисто военна разработка базирана на квантови компютри от D-wave communication с квантови суичове и комуникации с мрежи в които тече SIPRNet и неговите разновидности.

    Конвенционалните стандарти за криптиране са пробити
    Софтуера е пробит при всичко с бекдори пробиви от всякакъв вид.
    Милиони Zero Day експойти
    Хардуерни импланти се вграждат във всички устройства от рутери до дънни платки
    Импланти на ниско ниво и хардуерни и фърмуерни импланти са вградени във всички клавиатури,монитори,лаптопи. хардискове, видеокарти,чипове по дъната,флашки и тн.Това обезмисля и заобикаля всякакви конвенционални и неконвенционални методи за защита

    За телефоните ,Wifi мрежовите карти, таблети там дори няма да отварям и дума.
    Мислите ,че като изключите Wifi Bluetooth .Infrared приемниците и таблетите и телефони са изключени.

    Русия вместо да прави глупости като Елбрус, които ще бъдат поставени на колене в първите 2 минути след излизането му от ТАО дивизиите на наричаните
    Active Persistent Treat Adversaries -включващи

    -Британската -GCHQ
    -Американската -NSA
    -Израелската Unit 8200
    милиони хакери без ограничение в бюджвет и способности ,които ще се сюрпризн ако дадат и 20 секунди на Елбруса ,преди тотално да го компорометират из основи.

  6. :о)

    Работата е смешна и жалка 🙂
    Купувайте си руски коли и руски компютри…за да не ви шпионират лошите американци 🙂

  7. Anonymous

    Леко е безсмислено сравнението. В САЩ процесори се проектират от 60 години, в Русия започнаха преди 5-7.

    Но, както предишния коментатор пише, за руснаците е по-важно в момента да няма вратички в софтуера и хардуера, който ползват; ИТ сегментът им да е по-малко зависим от външни фактори.

    За целите на администрацията на Русия, Елбрус-4С е повече от достатъчен, на текстообработващите пробрами 350GFlops не са им нужни 😀

    Относно резултатите на geektimes . ru мога само да коментирам, че тестваният софтуер е компилиран и оптимизиран за x86-64, докато Елбрус ползва двоично транслиране, за да изпълни тези инструкции.

    Елбрус не е x86 архитектура и за максимални резултати е необходим компилатор, който генерира двоичен код оптимален за този процесор. Не, че това магически ще оправи разлика от 100:1, но при изравнени честоти и прекомпилиран код, съотношението далеч няма да е толкова фрапиращо.

  8. До II

    Всеки който иска американците да не му бърникат по компютъра ще си купи такъв процесор. Потенциалния пазар е огромен, учуден съм че руснаците още не са го комерсиализирали подобаващо.

  9. Допълнение към Софтуерист

    Ако на някой му се чете:

    “https://geektimes.ru/post/270390/”

    най-важното от статията в резюме:

    …Теперь соотношение между Core i7 и «Эльбрус‑4С» — порядка 100:1, причём во всех тестах единогласно, без исключения. Да что уж, 4‑ядерный «Эльбрус» здесь безнадёжно отстал даже от 2‑ядерного Atom!…

    …Суммарная производительность всех четырёх ядер процессора «Эльбрус‑4С», работающего на частоте 800 МГц, примерно соответствует таковой у двухъядерного Intel Atom D2500…

    …Да, пусть это ещё не Core i7 (или Xeon E7, если точнее), но догнать и перегнать Intel пока не удаётся даже огромной корпорации AMD с её миллиардными бюджетами на исследование и производство…

  10. До Софтуерист

    … Эльбрус-8С имеет производительность 250 гигафлопсов на операциях с одинарной точностью…
    Пиковая производительность 125 Gflops двойная точность

    Отделен е факта, че тази производителност е по данни на руския производител (Производитель заявляет…), което е доста, доста съмнително.

    Производится в Тайване, на фабрике TSMC. Това пък е без коментар!

    При Core i7 5960X (Haswell E) е 354 Gflops двойная точность.

    Въобще да се говори за руска електроника и руски процесор е най-голямата олигофрения, която някой може да измисли! По същата логика можем да говорим за руски хладилник, руски климатик, руски смартфон, руска кола…

  11. II

    Смешки ! Хайде да видим кой ще си купи такъв компютър :-). 40nm технология – по руски данни. Ако Путин преоборудва администрацията с тези компютри, голям смях ще падне, ама няма да го направи.

  12. Софтуерист

    Эльбрус-8С vs Intel Core i7

    Имея рабочую частоту 1,3 ГГц Эльбрус-8С имеет производительность 250 гигафлопсов, для сравнения производительность процессора Intel Core i7-5960X (Haswell), частоты 3,0-3,5 ГГц (2014) — 350 гигафлопсов.

    В июне 2014 года опытная партия микропроцессоров “Эльбрус-8С” была запущена в производство. “Эльбрус-8С” и отечественная архитектура «Эльбрус» разработаны у нас и имеют ряд уникальных особенностей, а именно: возможность выполнять 25-30 операций за такт, высокая производительность при умеренной тактовой частоте, технология динамической двоичной трансляции для запуска ПО в кодах x86 (производительности на уровне 80% от нативной), режим защищённых вычислений с особым аппаратным контролем целостности структуры памяти, что обеспечивает высокий уровень информационной безопасности, система команд с векторными ускорителями и инструкциями для ускорения математических расчётов, шифрования и обработки сигналов (они не выделяются в отдельные расширения, а предусмотрены изначально), встроенные механизмы защиты от запуска вредоносного кода: структурированная память с доступом к объектам через дескрипторы и контекстной защитой по языковым областям видимости; определение нарушения границ объекта (переполнения буфера), использования не инициализированных данных и опасных отклонений от стандартов программирования.

    Операционная система и ПО

    Базовой операционной системой для платформы Эльбрус является ОС Эльбрус, построенная на базе ядра Linux. Система программирования платформы поддерживает языки С, С++, Java, Фортран-77, Фортран-90

    Аппаратная часть взаимодействует с операционной системой через собственный микрокод BIOS. Возможна работа с дистрибутивами Linux, FreeBSD, QNX, Windows XP, но для ответственных сфер применения рекомендуется ОС «Эльбрус» на базе ядра Linux 2.6.33. Коллективом МЦСТ проделана огромная работа по созданию ОС реального времени с собственными механизмами обработки прерываний, синхронизации, управления памятью и поддержки тегированных вычислений. Всё это направлено на раскрытие потенциала архитектуры отечественного процессора и защиты от распространённых эксплоитов.

    Оптимизация кода программ с учётом архитектуры «Эльбрус» достигается за счёт применения специализированных средств разработки: оптимизирующих компиляторов с языков C и C++, Фортран и Java, отладчики, средства и библиотеки для распараллеливания вычислений. Среди последних возможно использование интерфейса передачи сообщений между процессами (MPI) и открытого стандарта OpenMP.

    Уже создаются служебные программы и вспомогательные компоненты, оптимизированные для выполнения на процессорах «Эльбрус». Это утилиты, сервисы, библиотеки общего назначения, поддержка баз данных, графическая подсистема (на базе Xorg, GTK+ и Qt), средства для работы с сетью и периферийными устройствами.

Коментар