Проучване: YouTube е спирачка за пиратството

Ако най-популярната платформа за видео YouTube изчезне, пиратството на музика ще процъфтява, сочи проучване на RBB Economics сред потребителите в Западна Европа.

Мнозина обвиняват портала YouTube, че вреди на легалните продажби, като позволява хостване и споделяне на видео съдържание. Реалността обаче е съвсем различна, показва изследване, поръчано от YouTube.

Видеопорталът всъщност държи хората далеч от пиратските сайтове. Всеки ден потребителите на YouTube гледат над един милиард часа видео, сочи статистиката на най-популярната видео платформа.

Но това прави много хора, най-вече носителите на авторски права, нещастни. Сайтът е обвиняван, че използва правни вратички за показване на съдържание, защитено от законите за авторското право и, че е пиратско убежище.

Ръководството на YouTube не е съгласно с подобни оценки и поръча проучване на RBB Economics, за да види какво точно е въздействието на услугата върху музикалната индустрия.

Един от въпросите в изследването е дали YouTube държи потребителите далеч от пиратските музикални сайтове. Оказва се, че ако YouTube не съществува, 85% от времето, прекарвано сега в YouTube, ще се премести в по-нискокачествени канали и ще доведе до значително увеличаване на пиратството.

Освен това, ако YouTube изчезне за една нощ, половината от цялото време, прекарано там за музика, ще се пренесе в пиратски сайтове и услуги. Времето, прекарано в слушане на пиратско съдържание, ще се увеличи с 29%. По принцип YouTube е заместител на пиратското съдържание, подчертават от портала.

Само около 15% от анкетираните потребители биха преминали към услуга с по-висока стойност, ако YouTube не беше налице. Това е изключително малък брой хора, готови да платят за стрийминг услуга, ако отсъстваше най-популярната видео платформа.

Както отбелязва TorrentFreak, с толкова много критики от музикалната индустрия към YouTube, изглежда, че тя е по-склонна да приеме увеличение на пиратството, отколкото да получава парите, които YouTube й плаща, а те са около 1 милиард долара годишно.

Коментари по темата: „Проучване: YouTube е спирачка за пиратството”

добавете коментар...

  1. Някой

    Когато Netflix обявиха, че услугата ще е достъпна за България, веднага започнах 30 дневен тестов период. Почти веднага разбрах, че доста неща НЕ СА налични за нас – авторски права, какво да ги правиш!
    Казах си “е хубаво, така и така си плащам за VPN услуга, която има сървъри в САЩ, ще гледам от там”. Да ама не! Седмица по-късно Netflix обявиха, че ще затегнат контрола и няма толкова лесно да позволяват гледане през VPN или Proxy. Веднага деактивирах акаунта си.
    Какъв е извода ? Бях напълно готов да плащам всеки месец, но тъпите им нагли схеми за ограничаване ме отблъснаха.
    Еми … ще пиратствам !
    21-и век сме !! Дай ми достъп до нещо онлайн, достъпно от целия свят, без да ме ограничаваш по региони и съм напълно склонен да си плащам за това !!

  2. vlady

    Преди време попаднах на интервю на Peter Tagtgren и той каза, че за него публикуването в Интернет е безплатна реклама, така музиката достига до повече хора съответно част от тях я оценяват и по-късно купуват дискове, тениски, билети за концерти и т.н. Изпълнители и групи с качествени концерти, особено тези от ъндърграунда по-скоро печелят. Примерно аз чух Hypocrisy за първи път в Youtube, впечатлиха ме и бях на двата концерта 2010 и 2013г. и купих DVD Hell Over Sofia.

  3. :о)

    което е просто едно поредно доказателство че НЯМА НАЧИН да накарат хората да плащат
    за музика, клипове и филми…единствения начин е всичко да е безплатно и да се издържа от реклами 😉
    като в шибаните реклами на ютюб или телевизийте.

  4. нее

    да да

  5. Saevar

    аз лично си смъквам от тубата музика във вид на видео клипове което е идеално когато имаш гости и ако много нещо ме кефи обърщам го на мп3 за колата и те така.. рядко плащам за музика и съвсем легална ми е музиката…

  6. ха

    “показва изследване, поръчано от YouTube.”
    Колко познат начин за безпристрастни проучвания.

  7. Anonymous

    около 1 милиард долара годишно

    Че толкова струва 30% от горивото на самолетите на СЕО-та.

Коментар