ETC 2017: Професията „технически комуникатор“ да бъде „легализирана“

Конференцията „Еволюция на техническата комуникация“ 2017 започна с призив за„легализиране“ на професията технически комуникатор, като бъде включена в националния класификатор на професиите

Професията на специалиста по техническа комуникация отсъства от националния класификатор на професиите у нас. В момента организацията на експертите от тази област tekom подготвя официално писмо, с което ще поиска от отговорните министерства специалността да бъде вписана в националния класификатор на професиите в страната. Това съобщи Ваня Кирицова, старши мениджър „технически комуникации“ във VMware България, по време на откриването на конференцията „Еволюция на техническата комуникация“ 2017 (ETC 2017).

Стъпката е логична, смятат от организацията, защото реално всеки от нас някога чете техническа документация – тя идва в комплект с новите продукти, които си купуваме – и всички ние като потребители изискваме тя да бъде написана качествено, грамотно и ползваемо. От друга страна, вписването на специалността в националния класификатор на професиите ще я „легализира“ и направи по-привлекателна за младите експерти.

95% от специалистите, които се занимават с техническа комуникация, работят предимно на английски език, а едва 5% – на български. Близо половината от тях са завършили технически специалности (46%), а още толкова имат хуманитарно образование (41%). Над една трета (35%) казват, че винаги са били специалисти по техническа комуникация. Това показват резултатите от първото у нас проучване сред специалистите по техническа комуникация, проведено от специализираната организация tekom и представено при откриване на ETC 2017.

Над половината (51%) от специалистите по техническа комуникация у нас са дългогодишни експерти с над 5 години опит. Втората най-голяма група са хората, които са по-отскоро в професията, но вече са натрупали известен опит: един от всеки петима има практика в рамките на 1 до 3 години.

Голямата част от професионалистите в сферата на техническата комуникация са дошли от друга професия – най-често от техническа поддръжка, ПР, маркетинг, журналистика, системна администрация, QA и др., сочат още резултатите от проучването.

Мария Малцева

Мария Малцева

Коментар