Държавата ще разчита на бизнеса в e-управлението

Само ефективното взаимодействие между държавата и бизнеса може да доведе до ясен резултат в е-управлението, заяви Росен Желязков, председател на ДАЕУ

Бизнесът ще бъде партньор и коректив на държавата в реализацията на е-управлението, заяви председателят на Държавната агенция „Електронно управление“ (ДАЕУ) Росен Желязков при откриване на дискусия вчера, на която бяха обявени и резултатите от изпълнение на Стратегията за развитие на е-управлението до 2020 г.

„В реализацията на приоритетите на електронното управление сме призвани да гарантираме предвидимост, ясни правила, правилно планиране във времето през следващите години, както и технологична неутралност на въвежданите решения“, каза Желязков.

Той определи като особено предизвикателство в областта на е-управлението дигиталната трансформация на администрацията да се случи добре планирано във времето. Председателят на ДАЕУ подчерта, че държавата ще стъпи върху постиженията на бизнеса в областта на е-управлението. По неговите думи, само ефективното взаимодействие между държавата и бизнеса може да доведе до ясен резултат.

Дигиталната трансформация на администрацията означава, че ще притежаваме дигитални умения и технологична възможност и предпоставки за предоставяне на истински електронни административни и друг вид публични услуги във всички сектори, посочи още председателят на Агенцията за е-управление.

„Технологично знаем къде се намираме – отдавна сме в Четвъртата индустриална революция. Затова разбираме дигиталната трансформация на администрацията не просто като трансформиране на едни административни процеси в електронни, а като цялостен подход на промяна“, каза Желязков.

Липсата или компрометирането на е-управлението може да доведе до радикален отказ от електронна комуникация с държавните институции, заяви заяви Александър Йоловски, зам.-председател на ДАЕУ.

Пътната карта в изпълнение на Стратегията за развитие на е-управлението до 2020 г. вече дава първи резултати с началото на обществената поръчка за реализиране на един от ключовите компоненти на архитектурата на е-управлението – националната схема за електронна идентификация, коментира още зам.-председателят на ДАЕУ.

Държавният хибриден частен облак (ДХЧО), който е друг ключов проект, е приоритет не само за Държавната агенция, но и за цялата държавна администрация, заяви Йоловски. Този приоритет обаче не се абсолютизира и няма да бъде реализиран самостоятелно от Агенцията за е-управление, а ще се търси широкото сътрудничество с бизнеса и на другите администрации.

Предстои сформиране на няколко работни групи, които да допринесат за реалното дефиниране на конкретните параметри на ДХЧО, информира още Александър Йоловски.

Съгласно нормативната и стратегическата рамка от трите основни стълба на кибер сигурността, ДАЕУ отговоря за мрежовата и информационна сигурност (МИС) в публичните мрежи и информационните системи. „Не бива с лека ръка да се прехвърля отговорността за кибер сигурността като цяло и за МИС в частност на едно централизирано звено“, посочи Йоловски.

По неговите думи, това е задача, която трябва да се изпълнява, ако не ежедневно, то ежеседмично – да бъде обект на дискусии, на непрекъснато подобряване, на инвестиции и на чисто организационни мерки.

Коментари по темата: „Държавата ще разчита на бизнеса в e-управлението”

добавете коментар...

  1. Петко

    у-правлението ?!?!?

Коментар