Електромобилите ще станат масови до 2025 г.

През 2016 г. е постигнат рекорд в броя на електрическите превозни средства по пътищата

Броят на електрическите превозни средства по пътищата в целия свят е нараснал до 2 милиона през 2016 г., след като бе отчетен и значителен ръст през 2015 г., според скорошен доклад на Международната агенция по енергетика (МАЕ).

Китай остава най-големият пазар на електромобили – в страната се продават повече от 40% от електрическите коли в света. С повече от 200 милиона електрически двуколесни превозни средства и над 300 хиляди електрически автобуси, Китай е световен лидер в областта на транспортната електрификация.

Китай, САЩ и Европа са трите основни пазара, на които се падат над 90% от всички продадени в световен мащаб електрически превозни средства. Разпространението на електромобилите на някои пазари е доста бързо. В Норвегия, например, делът им през миналата година възлиза на 29% от пазара – най-високия процент в света. Следват Холандия с 6,4% и Швеция с 3,4%.

Преходът към масово използване на електрически превозни средства се очаква да приключи през следващото десетилетие. Прогнозота сочи, че към 2020 г. по световните пътища ще се появят между 9 и 20 милиона електрически машини, а до 2025 г. броят им може да нарасне до 40-70 милиона единици.

Властите в големите градове се опитват да насърчават закупуването на електрически превозни средства, тъй като това ще доведе до намаляване на нивото на замърсяване на въздуха, се посочва в доклада Global EV Outlook 2017.

В Париж, например, стартира мрежа от пунктове за наем и зареждане на електромобили, в рамките на програмата Autolib. Лондон, от своя страна, насърчава използването на електромобили при влизане в централната част на града.

Коментари по темата: „Електромобилите ще станат масови до 2025 г.”

добавете коментар...

  1. Pit

    Това, че ще има 70 милиона електромобила изобщо не значи че “ще станат масови”, масови ще са когато поне половината коли са електрически…а нали е ясно, че за 8 години не могат половината собственици да си сменят колите с електрически 🙂

Коментар