Leica напомни, че уменията са по-важни за добрите снимки

Външният вид на новата Leica е доста „ретро” и това е съвсем целенасочено
(снимка: Leica)

Развитието на технологиите във фотографията почти изличи идеята, че добрата снимка е въпрос на умения и идея. Една нова камера, пусната на пазара, провокира размисъл по темата за човешките способности и таланти.

Със своя външен вид M11 на Leica изглежда така, сякаш идва от съвсем различна ера. Технологиите в апарата са модерни, но в много отношения машинката работи като едновремешните фотоапарати с филм. Няма автофокус, не снима видео и борави със стари обективи – направо е като извадена от миналото.

Външният вид също е доста „ретро” и това е съвсем целенасочено, отбелязва Arstechnica. Инженерите са се постарали да наблегнат на това, което повечето снимачни устройства в ново време се опитват да загърбят: че камерата няма значение, защото значение имат уменията, талантът, идеите на фотографа. Камерата е просто инструмент и всеки инструмент е толкова добър, колкото е добър майсторът, който го използва.

Подходът е показателен. Гаечният ключ е просто гаечен ключ: някои гаечни ключове може да са по-добри от други, но ако искате да направите нещо полезно с гаечен ключ, имате нужда от човек с умение да използва гаечен ключ. Същото е и с камерата: тя е един инструмент, с който можеш да направиш нещо много хубаво или да „си остави ръцете” – зависи изцяло от уменията.

M11 на Leica изглежда така, сякаш идва от съвсем различна ера
(снимка: Leica)

Концепцията зад този модел рязко се противопоставя на всеобщата тенденция от последните десетилетия – да се произвеждат снимачни устройства, които премахват човешкия фактор от акта на правене на снимка.

С добавяне на функции като автофокус, автоматично регулиране на баланса на бялото и автоматично измерване на светлината, инженерните усилия на повечето производители на фотоапарати неволно замениха таланта на фотографа с алгоритми. Тези алгоритми превръщат акта на създаване на изображение в нещо, което вече не е предизвикателство, не изисква мисъл, творчество, креативност – човекът просто се адаптира измежду серия от опции, между които може да избира.

Това е път, по който поеха много технологични постижения в нашето консуматорско общество: развивани и изпипвани с години умения бяха заменени от алгоритми и набори от готови функции, които претендират, че премахват нуждата от умения. И все пак… някои снимки са по-добри от други, нали?

Коментари по темата: „Leica напомни, че уменията са по-важни за добрите снимки”

добавете коментар...

  1. Асенчо

    Руснаците в момента разработват свои собствен модел лещи, много ще дръпнат в тези технологии.

  2. Colombino

    Уменията са си умения, но за да ги покаже човек си трябват правилните инструменти.
    Или с други думи:

    “Винт, забит с чук, държи по-здраво от пирон, завит с отвертка.”

Коментар