Органични светодиоди с кафе са по-добри от обикновените

Киселината, извлечена от кафето, увеличава проводимостта на някои полупроводници
(снимка: CC0 Public Domain)

Разработка на японски изследователи обещава появата на светодиоди, които са по-екологични и работят по-добре от конвенционалните. Най-интересното е, че новите светодиоди използват съставка на кафето.

Учени от Японския институт за напреднали индустриални науки и технологии (AIST) открили, че извличаната от кафето едноименна киселина увеличава до 100 пъти проводимостта на някои полупроводникови компоненти. Това подобрява характеристиките на електрониката, а също така има положителен ефект върху нейната екологичност.



По време на експериментите се оказва, че след третиране на OLED електроди и органични слънчеви клетки с естествена кафеена киселина, те започват да пропускат 100 пъти повече ток, отколкото преди третирането, съобщи за откритието Tom’s Hardware.

Подробният анализ показва, че кафеената киселина кара молекулите на материала на повърхността на електродите да се подреждат, което намалява съпротивлението на тока, тоест улеснява движението на електроните.

Теоретично и практически нищо не възпрепятства обработката на електродите на електронните компоненти с други съединения, включително най-добрите по отношение на реакцията и последиците от обработката. Но от съединенията, които се използват в индустрията днес, те са или доста редки (и следователно скъпи), или вредни за околната среда.

Използването на кафеена киселина за обработка с електроди убива два заека с един изстрел: дава осезаем ефект върху проводимостта и се съчетава добре с повишените екологични изисквания.



И накрая, филмът върху електродите след обработка с кафеена киселина е силно устойчив на разтворители, които се използват широко в производството на органични светодиоди (дисплеи) и органични слънчеви клетки. Най-просто казано, разтворителите в процеса на обработка на електронни компоненти не увреждат вече обработените компоненти на продукта.

Учените ще се опитат да прехвърлят технологията от лабораторията в практиката, но засега не се ангажират със срок за започване на комерсиално производство.

Коментар