Когато изкуственият интелект задава и въпросите към себе си

Писането на заявки е един от най-важните аспекти при широкото внедряване на генеративния изкуствен интелект (снимка: CC0 Public Domain)

Миналата година една от популярните нови професии в областта на изкуствения интелект стана позицията на инженер, който пише заявки към AI модели. Сега стартъпът Anthropic реши да автоматизира тази задача, като я повери на самия AI.

Големите езикови модели в много случаи дават адекватни отговори дори на непрофесионални потребителски запитвания, но понякога дори малка промяна във формулировката може значително да подобри качеството на отговорите. Обикновено това изисква от потребителите сами да преминат през различни формулировки или да прибегнат до услугите на инженер.

Но сега една нова функция, предложена от Anthropic, може да опрости задачата. Контролният панел Anthropic Console, предназначен за разработване на приложения на трети страни, базирани на AI модела Claude, вече има нов раздел Evaluate, свързан с вградения генератор на заявки.

Този генератор приема като вход кратко описание на заявката и генерира много по-дълъг и по-конкретен отговор въз основа на нея. Новият инструмент едва ли ще остави инженерите без работа, но може да им спести време и да помогне на обикновените потребители.

В секцията Evaluate разработчиците от т.нар. трети страни могат да тестват колко ефективни са генерираните от техните приложения предложения в различни сценарии. Могат, например, да заредят валиден пример в пакет от тестове или да помолят Cloud сам да генерира такива тестови заявки, за да сравнят ефективността им и да оценят отговорите по скала от пет.

В примера, даден от Anthropic, разработчикът установява, че приложението му дава твърде кратки отговори в няколко тестови случая – един от редовете в заявката му помага да ги направи по-дълги, след което тази схема е приложена към всички тестови случаи.

По-рано съоснователят и главен изпълнителен директор на Anthropic Дарио Амодей подчерта, че писането на заявки е един от най-важните аспекти при широкото внедряване на генеративния изкуствен интелект.

„Изглежда просто, но за 30 минути инженер по търсенето често може да накара дадено приложение да работи, ако преди това не е работило”, казва Амодей във връзка с новата функционалност на AI модела Claud.

Коментари по темата: „Когато изкуственият интелект задава и въпросите към себе си”

добавете коментар...

  1. iyX

    има семейства които живеят без да харчат ток защото просто го нямат , а това харчи ток за да лъже хората което е разбира се е най -безобидното ……. а какво може , ми по добре е да не може .

  2. Хуi

    Кърти мифки и тоалетни… Задава си въпроси…
    Дей яко ви лопа дъската…

Коментар