Учени създадоха вечна оптична 5D памет

Новият 5D оптичен чип може да съхранява вечно до 360 терабайта данни
(снимка: University of Southampton)

Изследователи от университета в Саутхемптън в Обединеното кралство успяха да запишат цялата последователност от човешки геном върху неразрушим 5D чип с оптична памет, не по-голям от малка монета. 

Носителят вече е поставен в защитено подземно хранилище за евентуално бъдещо прераждане на човечеството, съобщи TechSpot. Разработчиците твърдят, че новата оптична памет може да издържи на температури до 1000 °C, космическа радиация и директен удар от 10 тона на см².

Разработени в Изследователския център за оптоелектроника в Саутхемптън, 5D чиповете памет използват ултра-бързи лазери за запис на данни в „наноструктурирани кухини, ориентирани вътре в силиция” с размери до 20 нм.

5D в името означава, че новата технология използва две оптични измерения и три пространствени координати за запис в целия обем на медията. Разработчиците твърдят, че техният метод позволява да се постигне безпрецедентна плътност на данните до 360 терабайта на един чип (в някои от най-големите версии), със запазване на информацията за милиарди години.

Учените вярват, че в далечното бъдеще, когато науката направи възможно реконструирането на организми от ДНК, геномната карта, съхранявана в този вечен кристал, може да се превърне в надежден план за възраждане на човешката цивилизация.

В допълнение към човешкия геном, кристалите могат също да съхраняват геномите на застрашени растителни и животински видове, които днес са изправени пред екзистенциални заплахи поради изменението на климата, загубата на местообитания и други екологични кризи.

Изследователите вече са поставили първите резервни копия на геномни кристали в подземен архив в солна мина в Халщат, Австрия.

Но съживяването на видовете, които обитават Земята, от тези вечни кристали с данни, звучи по-скоро като концепция за научна фантастика. Въпреки това остава надеждата, че бъдещите поколения – когато AI или друга форма на интелигентен живот е завладяла планетата – ще могат да дешифрират човешкия геном, милиарди години след смъртта на човешката цивилизация.

Разработчиците твърдят, че са проектирали информационния носител по такъв начин, че други интелигентни същества да могат да извличат тази информация. „Визуалният ключ, вписан върху кристала, дава на търсача знания какви данни се съхраняват вътре и как могат да бъдат използвани”, казва ръководителят на изследването проф. Питър Казански.

Ключът изобразява основната молекулярна структура на двойките бази на ДНК нуклеинова киселина (емблематичната структура на двойна спирала) и отразява известните диаграми на Pioneer Plaque с информация за човечеството, предназначени за други цивилизации, които НАСА постави на своите междузвездни сонди.

Коментар