Петрол и изкуствен интелект: какво ги свързва

Стартъпите за изкуствен интелект привличат огромни инвестиции от близкоизточните суверенни фондове (снимка: CC0 Public Domain)

Държавните инвестиционни фондове от Близкия изток се очертават като ключови поддръжници на най-актуалните стартиращи компании за изкуствен интелект и любимци на Силициевата долина.

Богати на петрол държави като Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства, Кувейт и Катар се стремят да диверсифицират икономиките си и се обръщат към технологичните инвестиции. През изминалата година финансирането на AI компании от страните от Близкия изток се е увеличило пет пъти, според данни от Pitchbook, на които се позова репортаж на CNBC.

MGX, нов фонд за изкуствен интелект от Обединените арабски емирства, беше сред инвеститорите, които искат да получат част от последното набиране на средства на OpenAI тази седмица. Стартъпът се оценява на 150 милиарда долара, според неназовани източници.

Малко рискови фондове имат достатъчно дълбоки джобове, за да се конкурират с чековете за милиарди долари, идващи от играчи като Microsoft и Amazon. Но тези суверенни фондове нямат проблем да осигурят пари за сделки в сферата на AI. Те инвестират от името на своите правителства, които бяха подпомогнати от нарастващите цени на енергията през последните години.

Очаква се общото богатство на страните от Съвета за сътрудничество в Персийския залив (GCC) да нарасне от 2,7 трилиона долара до 3,5 трилиона долара до 2026 г., според Goldman Sachs.

Саудитският публичен инвестиционен фонд (PIF) надхвърли 925 милиарда долара и инвестира като част от инициативата на престолонаследника Мохамед бин Салман „Визия 2030”. PIF има инвестиции в компании като Uber и същевременно харчи много за голф лигата LIV и професионалния футбол.

Mubadala от ОАЕ управлява 302 милиарда долара, а инвестиционният орган на Абу Даби контролира 1 трилион долара. Qatar Investment Authority разполага с 475 милиарда долара, докато фондът на Кувейт надхвърля 800 милиарда долара.

По-рано тази седмица базираната в Абу Даби MGX се присъедини към партньорство за AI инфраструктура с BlackRock, Microsoft и Global Infrastructure Partners, целящи да съберат до 100 милиарда долара за центрове за данни и други инфраструктурни инвестиции. MGX стартира като специален фонд за изкуствен интелект през март с Mubadala от Абу Даби и фирмата за изкуствен интелект G42 като партньори-основатели.

Mubadala също инвестира в Anthropic, конкурента на OpenAI, и е сред най-активните рискови инвеститори с осем сделки с AI през последните четири години, според Pitchbook. Но Anthropic изключи възможността да вземе пари от саудитците в последния кръг на финансиране, позовавайки се на националната сигурност, съобщиха източници на CNBC.

PIF на Саудитска Арабия води преговори за създаване на партньорство на стойност 40 милиарда долара с американската компания за рисков капитал Andreessen Horowitz. Освен това стартира специален фонд за изкуствен интелект, наречен Саудитска компания за изкуствен интелект (SCAI).

Все пак спазването на правата на човека в кралството остава проблем за някои западни партньори и стартиращи компании. Най-забележителният случай през последните години беше убийството на журналиста Джамал Хашоги (от Вашингтон пост) през 2018 г. – събитие, което предизвика международна реакция в бизнес общността.

Не само Близкият изток пръска пари за AI. Френският държавен фонд Bpifrance е сключил 161 сделки за изкуствен интелект и машинно обучение през последните четири години, докато Temasek от Сингапур има 47 сделки, според Pitchbook. GIC, друг фонд, подкрепян от Сингапур, е сключил 24 сделки.

Потокът от пари кара някои инвеститори от Силициевата долина да се тревожат за “ефекта на SoftBank”. Както е известно, SoftBank подкрепи Uber и WeWork, тласкайки тези компании до небесни оценки, преди да станат публични. Но WeWork изпадна в несъстоятелност миналата година, след като беше оценена от SoftBank на 47 милиарда долара през 2019 г.

За САЩ е геополитически приоритет суверенните фондове да инвестират в американски компании, а не в глобални противници като Китай. Джаред Коен от Глобалния институт на Goldman Sachs казва, че има непропорционално голямо количество капитал, идващ от държави като Саудитска Арабия и ОАЕ, и желание да бъде разгърнат по целия свят. Той ги описва като „геополитически люлеещи се държави”.

Коментар