Легендарният Winamp стана проект с отворен код

Winamp ще продължи да се развива като медиен плейър с отворен код
(снимка: Winamp.com)

Компанията Llama Group, която държи правата върху легендарния плейър Winamp, го превърна в проект с отворен код за съвместна разработка. Това може да се тълкува и като добра новина за общността на приложението.

Изходният код на Winamp, написан на C++ и C, е публикуван в GitHub под Winamp Collaborative License Version 1.0. В момента компилацията на десктоп версията на плейъра е базирана на библиотеките Visual Studio 2019 и Intel IPP v6.1.1.035.

Преходът към отворен модел на разработка е резултат от реорганизация в Llama Group, която беше извършена поради финансови проблеми. По същата причина миналата година компанията трябваше да продаде проекта Shoutcast, както и да уволни екипа за разработка, който се занимаваше с поддръжката на класическото приложение Winamp за Windows.

В същото време разработчиците продължиха да развиват услугата за стрийминг под същото име с абонаменти за музиканти, както и мобилни версии на Winamp за устройства, базирани на Android и iOS.

Проектът Winamp съществува от 1997 г. и е един от най-”дълготрайните” мултимедийни плейъри, който все още се развива. Поради голямата популярност на плейъра за Windows, се появиха няколко клонинга за Linux, като XMMS, XMMS2 и Beep Media Player.

През 2022 г. Radionomy Group, която по това време притежаваше разработчика на Winamp – Nullsoft, продаде аудио бизнеса си на Azerion и се преименува на Llama Group. По-късно Llama Group обяви повторно стартиране на проекта Winamp като услуга за стрийминг на музика. Текущата налична версия на Winamp Full е 5.9.2.10042.

Коментар