Сигурността в тех бъдещето ще дискутира форум

Експерти ще дискутират въпроси от технологичноо бъдеще по време на Четвъртия регионален форум по киберсигурност и киберпрестъпност за държавите от ЮИЕ

Пред какви предизвикателства за сигурността ни изправят технологиите от бъдещето – виртуална реалност, интернет на нещата, изкуствен интелект, облачни технологии – е сред водещите теми на Четвъртия регионален форум по киберсигурност и киберпрестъпност за държавите от Югоизточна Европа.

Как да гарантираме сигурността на интернет на нещата, виртуалната реалност, каква е ролята на изкуствения интелект? По тези и още куп въпроси от технологичното бъдещето ще дискутират водещи експерти в сигурността, съобщиха организаторите на форума.

В дискусиите на 30 и 31 октомври в Интер Експо Център, София, ще участват Ерик Планкен – съветник в областта на противодействието на киберпрестъпленията към Министерство на сигурността и правосъдието на Холандия, Борис Гончаров – главен експерт по киберсигурността в Аматас, Кристин Беджераско – старши анализатор във F-Secure Labs, Едуард Бодор – мениджър “Бизнес развитие на центрове за данни” за Централна Европа на Шнайдер Електрик и Деан Белев – продуктов мениджър “Защита от DDoS атаки” на Нетера.

Според данни на IDC, разходите за интернет на нещата ще нарастнат с 16,7% през 2017 г. и ще достигнат 800 милиарда долара. В близко бъдеще основен двигател на този ръст ще е употребата на интернет на нещата в производствените операции, проследяването на стоките и товарите и технологиите за интелигентни електрически мрежи. Анализаторите прогнозират, че през 2021 г. разходите за IoT ще възлязат на 1,4 трилиона долара.

Сигурността на устройствата и средата на интернет на нещата се гарантират от технологиите за поверителност, цялост и конфиденциалност. Устройствата изискват управление на сигурността, контрол на достъпа, автентификация, защита от заплахи, криптиране, откриване и предотвратяване на проникване, оценка на уязвимостта, сигурност на безжичните комуникации и, в някои случаи, защита на периметъра. Средата на интернет на нещата включва мрежовата свързаност между устройствата и публичната и частната инфраструктура на облака, където данните от сензорите се агрегират и анализират.

На 31 октомври темата за технологиите от бъдещето и сигурността ще бъде във фокуса на уъркшоп с експертите на Аматас: “Не гледай към жената с червената рокля, агент Смит те наблюдава. виртуална реалност (VR) и изкуствен интелект (AI): Добре дошли в матрицата 2.0.”. Киберспецът Борис Гончаров, главен експерт по киберсигурността в Аматас, ще дискутира с участниците по въпроси като:

  • Какво е Матрицата 2.0?
  • Какво можеш да правиш в нея?
  • Какво може да ти се случи в Матрицата 2.0?
  • Изкуственият интелект и прераждането на агент Смит;
  • Агент Смит срещу Избрания (ти);
  • Подготовка за Матрицата 2.0;
  • Практическо кунг-фу учение за социален инженеринг.

Четвъртият регионален форум по киберсигурност и киберпрестъпност за държавите от Югоизточна Европа се организира от Международната академия за обучение по киберразследвания, ГДБОП – МВР и Ай Ди Си България, в партньорство със Съвета на Европа. Очаквате се около 300 топ експерти по киберсигурност от публичния и частния сектор, представители на правоохранителните органи от над 20 държави, неправителствени организации, университети и медии. Програмата включва презентации, дискусии, демонстрации, добри практики и уъркшопи, групирани в три тематични потока: “Държава и политики”, “Бизнес” и “Бъдеще”.

Коментар