Уязмим чип изложи на риск половината естонци

За да избегнат мащабен киберинцидент, властите в Естония блокираха електронните паспорти на 760 хиляди души

Жителите на Естония се натъкнаха през уикенда на сериозни проблеми с електронните услуги, в резултат на решението на властите да анулират е-паспортите на 760 хиляди души, т.е. на половината от населението на страната.

Проблемът идва от уязвимост, открита в началото на есента в чиповете, използвани в електронните паспорти. Възползвайки се от нея, престъпниците могат да крадат самоличност.

За да избегнат мащабен киберинцидент, властите в Естония решиха да замразят всички електронни паспорти, издадени в периода между 16 октомври 2014 г. и 25 октомври 2017 г. , докато потребителите не обновят своите сертификати.

Електронните идентификационни документи се използват за достъп до всевъзможни онлайн услуги, вкл. банкови и правителствени. През почивните дни обаче ползването на е-паспортите се оказа затруднено или въобще невъзможно, съобщи руският портал CNews.

Услугата за обновяване на сертификатите постоянно е зависвала под натиска на потребителите и в края на краищата е била затворена за широката публика. Достъп до нея са имали само медицински лица и най-активните потребители.

Половината естонци трябва да заменят електронните си паспорти, заради откритата дупка в сигурността. В резултат на това, в края на миналата седмица полицейските участъци и други правителствени служби са били препълнени с посетители.

Проблемът с чипа на швейцарския производител Gemalto е засегнал не само естонските паспорти, пострадали са и много други информационни системи, които ползват същия чип. Естония, на свой ред, уверява, че не са регистрирани никакви инциденти, макар че уязвимостта засяга всички документи, пуснати в оборот от края на 2014 г.

Функционирането на електронното правителство се основава на доверие и правителството не може да допусне кражба на самоличността на притежателите на е-паспорти, коментира случая премиерът на Естония Юрий Ратас. По неговите думи, въпреки липсата на инциденти, рискът е голям и за да гарантира сигурността, правителството е взело решение да блокира сертификатите за е-паспорти.

Коментари по темата: „Уязмим чип изложи на риск половината естонци”

добавете коментар...

  1. Точно така

    Една грешка води до друга грешка, като правят като нас със системата за детските градини т.е. айде юруш всички на маслините! Та кой сървър няма да падне, я да кажат кибер експертите?

Коментар