Airbus тества успешно безпилотно такси

Пазарът на въздушни таксита може да изпревари този на самоуправляемите автомобили, съдейки по успешните експерименти с подобни машини, които вече извършват компании от ранга на Airbus.

Още през ноември миналата година авиокомпанията Airbus съобщи, че подготвя за изпитания летящ апарат Vahana, а тази седмица стана ясно, че тестовете са преминали успешно. Експерименталното летящо такси има размери 6,2х5,7х2,8 м и тежи 745 кг.

Към момента става въпрос за излитане и кратковременен престой във въздуха на неголяма височина – по-точно, за 53 секунди на височина 5 метра. Апаратът е излетял и се е приземил самостоятелно, без външно управление. Извършени са успешни тестове в два последователни дни.

Екипът на проекта Vahana продължава разработката и скоро ще проведе нови изпитания. Привлечен е и нов партньор в лицето на компанията Magicall, която специализира в различни компоненти и устройства, вкл. двигатели, генератори, индуктори и др.

Предполага се, че следващият прототип или серийните модели на безпилотното такси Vahana ще използват компоненти именно от Magicall. Все още няма яснота кога летящите машини ще влязат в комерсиална употреба.

Коментар