Учени: дългият престой в полумрак съсипва мозъка

Продължителният престой в полумрак съсипва мозъка, смятат учени от Мичиганския университет

Ако предпочитате да работите в полумрак в своя офис, защото това ви създава настроение, трябва да си помислите добре дали да продължавате. Според ново проучване от Мичиганския държавен университет, има основание да се смята, че продължителният престой в полумрак съсипва мозъка.

Учените са установили вредното влияние чрез тестове с плъхове, оставени на полу-тъмно през деня. Оказва се, че мозъчните им способности драстично намаляват. Същото може да се окаже вярно и за хората, пише GreenTech.bg.

Използваните в проучването гризачи са „нилски” плъхове, които са дневни животни – това означава, че спят през нощта и са активни през деня. Групата от животни била оставяна на слаба светлина през деня за период от четири седмици. За това време те загубили около 30% от капацитета в своя хипокампус – част от мозъка, свързана с ученето и паметта.

В крайна сметка животинките се представили слабо в пространствена задача, която били научили и изпълнявали сполучливо преди това. Друга група плъхове била изложена на ярка светлина всеки ден пак в продължение на четири седмици. Справянето със същата задача след този период даже се подобрило.

Производителността и капацитетът на мозъка на плъховете, живели в полумрак, се възстановили напълно, след като им бил даден един месец почивка от тъмнината и след това били оставени четири седмици на ярка светлина през деня.

Продължителното излагане на слаба светлина води до значително отслабване на мозъчния невротрофичен фактор, обясняват учените. Това е пептид, който поддържа здрави връзките и невроните в хипокампуса. Слабата светлина предизвиква и намаляване на дендритните връзки, които позволяват на невроните да комуникират един с друг.

Тъй като светлината не засяга директно хипокампуса, учените смятат, че тя навярно влияе първо върху други части на мозъка, след като премине през очите. Една област, която е възможно да е засегната, е група от неврони в хипоталамуса, които произвеждат пептид, известен като орексин. За този пептид се знае, че влияе върху редица мозъчни функции.

Като се има предвид този факт, изследователите предполагат, че даването на орексин на плъховете, живеещи в полумрак, би могло да има същия ефект като излагането им на силна светлина. Ако това се потвърди, откритието би имало благоприятни последици за хора със зрителни проблеми – възрастни или такива със засегнато зрение.

Коментари по темата: „Учени: дългият престой в полумрак съсипва мозъка”

добавете коментар...

  1. -

    Izdrazni me che mnogo lesno razdavash kavlifikaciya “typ”. Da, nyamat tehnologii no za tova pyk tam sa vyzniknali edni ot golemite civilizacii.

  2. Saevar

    до “специалиста” под мен

    мисля че резултатите са на лице от страна на скандинавците, я да чуя от теб кво са направили африканците ..? нещо което се ползва всекидневно.. ? машини, софтуер, устройства… някакви технологии ?
    ти май като малък си хапвал само оризче .. леко си останал недоразвит….

  3. -

    da ama samo s banani ne stava. kato im se doyade mryvka kakvo praviat? a takaaa: lovuvat. a tezi antilopi biagat. a tam ima i lyvove… ya sega probvay pak da si nabutash glupavata teoriya s ribata, genite i omegite?

  4. Saevar

    това което исках да кажа е, че е до храната и до ген, в северните страни рибата е по-мазна и по-богата на омега 3 и 6 които са изключително полезни за мозъка а скандинавците доста риба ядат, и втория фактор е че не се изисква много мозък да се качиш на дървото и да си откъснеш банан за да се нахраниш а когато зимата е 6 месеца и опциите за храна са почти никакви трябва да измислиш нещо за да хапваш през това цялото време… и с годините това се записва в гена и следователно резултатите са на лице…

  5. Marto

    А и преди да открият електричеството и са карали на свещи, как е имало умни хора.

  6. =

    Redno e da spomene malko i za izvrashteniyata na skandinavcite i hubavoto na afrikancite, Tova che jivota ti se vyrti okolo klaviaturata i kolata syvsem ne znachi che ne si typ.

  7. Димитър Иванов

    До Saevar: При човек има твърде много фактори, те е като при плъховете само 10-20 фактора, за това как реагират, как функционира тялото и мозъкът им.
    Въпросът е, че ако изолираме повечето или всички фактори и изследваме 1 фактор, тестваме го много пъти, тогава можем да извадим извод за него. И ето това са направили в това изследване, извадили са извод за тъмнината и светлината приложена през деня (при нормални обстоятелства).
    Така, че светлината през деня е фактор, може да е 5% фактор при хората, но е ясен фактор и ако често слагаш пълни щори и си на ниска светлина или работиш основно нощем, ще ти е спаднал значително всичко това, което са описали в статията.
    Скандинавците предполагам, че осветяват добре помещенията си през деня, когато е тъмно навън, така че – те са си на светло!

  8. Saevar

    а в Скандинавия зимата като е почти постоянно тъмно 4 месеца а в Африка е слънчево винаги, как става че африканците са толкова тъпи а скандинавците толкова интелигентни, не се сещам за нещо направено от африканец като световно нещо… а скандинавците имат куп иновации като започнем от Linux, Volvo, Lego, Bang & Olufsen, Össur и т.н.

Коментар