MWC 2018: NFC етикети „оживяват” стоките в магазина

NFC модулите могат да бъдат вградени в етикетите на бутилки вино и въобще на всичко, което можем да пазаруваме от магазин (снимка: Мария Малцева / TechNews.bg)

Миниатюрни чипове, вградени в етикетите на стоките в магазините, могат да накарат продуктите да „оживеят”, за да спечелят интереса на купувача, изправен пред богат избор от разнообразни марки от множество производители.

Скоро това ще е лесно „като щракване с пръсти” за самите производители. Технологията ще стане достъпна, лесна за вграждане и евтина – това обеща компанията Thinfilm, която разработва NFC етикети за потребителски стоки, по време на Световния мобилен конгрес в Барселона (MWC 2018).

NFC модулите са миниатюрни – малко по-големи от главата на топлийка. Те могат да бъдат вградени в етикетите на бутилки вино, напитки и хранителни продукти, дрехи и обувки – всичко, което можем да пазаруваме от магазин.

Приближавайки смартфон към подобен етикет с чип, индуцираното магнитно поле на батерията извиква информация от чипа. Приложението за четене на NFC етикетите извлича данните от чипа – така потребителят може да види подробна информация за продукта, неговия произход, производител, дата на производство, промоционални предложения и дори да си го поръча.

Приложението за смартфони може да е собствена разработка на търговеца или пък базирано на маркетинговия софтуер на Thinfilm. Най-голямата полза от вграждането на подобни чипове е в сферата на маркетинга. Персонализираните оферти и богатата информация в днешно време са конкурентно предимство.

Необичайната комуникация между марката и потребителя може да бъде приятно преживяване, което да породи дълготрайни отношения. Наред с това обаче чиповете могат да имат и роля за безопасността и сигурността. Така например те могат да предпазват от фалшиви лекарства, от продажбата на продукти с изтекъл срок на годност и т..н.

Интересни обаче са технологията на направата на самите чипове и нейното бъдещо развитие. Обичайно NFC се изработват във вид на класически силициеви пластини. Тази година обаче Thinfllm е решила да ги замени с тънкослойни подложки, които са гъвкави и леки.

От следващата година пък те ще се произвеждат по технология за ролково отпечатване – досущ като вестник или списание. Това ще направи възможно лесното им полагане върху тънки прозрачни фолиа или даже директно върху етикетите. По този начин чиповете ще са много по-лесни за вграждане върху печатните етикети на различните потребителски продукти.

Мария Малцева

Мария Малцева

Коментар