Интернет пиратството процъфтява, начело са САЩ и Русия

Цифровото пиратство процъфтява, въпреки нарастващата популярност на легални стрийминг услуги като Netflix и Spotify, сочат резултатите от проучване за 2017 г. на лондонската консултантска компания Muso.

В световен мащаб потребителите са направили общо 300 милиарда посещения в сайтове за интернет пиратство през миналата година, което е с 1,6% повече спрямо 2016 г. Но докато през 2017 г. се увеличават нелегалните стрийминг гледания и сваляния на телевизионни предавания и музика, пиратството на кино филми намалява, сочи анализът на Muso.

Телевизията заема повече от една трета от докладваната глобална пиратска дейност, със 106,9 милиарда посещения, следвана от музиката (73,9 милиарда) и филмите (53,2 милиарда). Около 53% от цялото пиратство се извършва през нелицензирани стрийминг платформи, като в САЩ делът им е много по-висок – 94% за телевизионно съдържание и 77% за филми.

„Нашите данни показват, че пиратството е по-популярно от всякога”, коментира главният изпълнителен директор на Muso Анди Чатърли. „Стана ясно, че стриймингът е най-популярният начин потребителите да получат достъп до съдържание, било то чрез легитимни или незаконни канали”.

В действителност, нивото на пиратската дейност през 2017 г. е дори по-високо, отколкото съобщава Мусо. Понастоящем фирмата проследява данни и от Китай, Тайван, Япония, Южна Корея и Северна Корея, но тези държави не фигурират в анализа за 2016 и 2017 г.

Както и в миналите години, САЩ са дом номер едно на дигиталните пирати, с 27,9 милиарда посещения на сайтове за пиратство през 2017 г. След тях се нареждат Русия (20,6 милиарда), Индия (17,7 милиарда), Бразилия (12,7 милиарда), Турция (11,9 милиарда), Япония (10,6 милиарда), Франция (10,5 милиарда), Индонезия (10,4 млрд.), Германия (10,2 млрд.) и Великобритания (9,0 млрд.).

Телевизионното пиратство, измерено чрез посещения на пиратски сайтове, се е увеличило с 3,4% в световен мащаб през 2017 г. Към края на годината ТВ пиратството, базирано на торенти, се увеличава, но остава само 5% от цялото телевизионно пиратство. Музикалното пиратство е скочило с 14,7%, дори след изключване на „stream-ripper” сайтовете, вкл. youtube-mp3.org, през мивалата година.

Същевременно, филмовото пиратство се е понижило с 2,3% през миналата година, въпреки че активността, базирана на торенти, също се е увеличила в световен мащаб към края на 2017 г. и достига 20% от цялото пиратство на филми. Активирането на „peer-to-peer” пиратството може да се дължи на блокиране или изключване на незаконни сайтове за видео стрийминг, коментира Muso.

Що се отнася до устройствата, пиратството продължава да клони сериозно към мобилните устройства. Около 87% от посещенията в сайтове за пиратство са чрез мобилни устройства, в сравнение с 13% на настолни компютри.

Коментари по темата: „Интернет пиратството процъфтява, начело са САЩ и Русия”

добавете коментар...

  1. Фофу

    fabless не съм чул някой да е спрял замундата или другите канали за онлайн гледане. Какво ги тролиш, само като да се правиш на специалист.

  2. Saevar

    пиратството на филми е намаляло понеже от Холивуд бълват само някви глупости, от години вече не гледам американски филми, че и сериалите им са много калпави с тъп хумор, с малки изключения като Смъртоносно оръжие сериала, наблягам на европейски, латино и азиатски сериали и филми…

  3. fabless

    Е, за тях винаги и всичко може. Въпроса е за другите да няма и да не може! 🙂

  4. Фофу

    Излиза също, че куманярската пропаганда работи на пълни обороти и са на всеки километър.

  5. ДС

    Да това са същите които упрекват страните по света за нарушаване на човешките права, но те сами все още изпълняват смъртна присъда.

  6. БМ

    И какво излиза, тези които ни сочат с пръст и ни обясняват как да се борим с пиратството, всъщност са най-големите пирати.

Коментар