HD винил обещава прераждане на грамофонната плоча

Австрийска компания се е заела да „прероди“ добре познатата стара грамофонна плоча, като пусне на пазара нещо, което нарича „HD винил“ – някъде през 2019 г. На фона на триумфалното завръщане на винила през последните години този опит за „винил с висока разделителна способност“ обещава повече време музика, по-дълбок и по-качествен звук.

Тенденциите в продажбите на музика през последните години са ясни. Хората купуват по-малко физически носители и предпочитат да плащат за стрийминг. CD-тата все още представляват голям обем от музикалните продажби, но трайно бележат спад. От друга страна, продажбите на винил се увеличават постепенно, бавно и сигурно всяка година. Последното е толкова осезаемо и категорично, че през 2017 г. Sony даже реши да отвори наново своя завод за винилови носители.

Австрийската фирма Rebeat е патентовала нов метод за производство на винил през 2016 г. и сега, благодарение на осигурено финансиране, вече може да придвижи идеята си и да започне да произвежда иновативния си продукт. Техниката предефинира целия процес на производство на винилови записи – от усъвършенстването на звука до щамповането на винила.

Първата стъпка преобразува изходящите, цифрови аудио данни в топографско изображение. То представлява 3D модел на обърната повърхност на плочата. На този етап може да се направи допълнително звукообработване. Може да бъде оценена точната ширина на всяка писта, което позволява оптимизиране на всеки запис – така, че да се намалят ненужните празнини в каналите. Това може да удължи времето за свирене на едната страна на плочата или да разшири амплитудата, за да стане записът по-силен, с по-добро съотношение сигнал/шум.

Следващият етап използва лазерно гравиране за генериране на 3D изображението върху керамична плоча. За разлика от традиционното винилово пресоване, което използва никелова матрица за щамповане, този процес използва керамика, която не се износва толкова бързо, колкото никела. Rebeat твърди, че керамичните плочи ще могат да осигурят 10 000 преси – тоест 10 000 записа, без да се усети каквато и да е деградация.

HD винилът ще е с „обратна съвместимост“, тоест музиката ще може да се възпроизвежда на всеки съществуващ грамофон. Компанията обаче се надява да започне и производство на свои собствени, специални грамофони, които да извлекат най-доброто от HD винила.

Първите тестови плочи се очаква да бъдат направени и показани по-късно тази година. Според пазарните анализатори, „на този етап концепцията все още е малко теоретична“, но идеята за лазерно изработени винилови плочи от компютърно-асистирани 3D модели наистина звучи като впечатляващ начин за възраждане на виниловия звук в 21 век.

Коментари по темата: „HD винил обещава прераждане на грамофонната плоча”

добавете коментар...

  1. Спот

    “При положение, че всички съвременни записи са цифрови – какво да правят – да започнат наново аналогово да записват и миксират ли?”

    Като ще е гарга да е рошава 🙂

  2. Джон ТриВолта

    Няма нищо по-добро от мекото аналогово звучене, възпроизведено от hi-end компоненти,
    при условие, че и замия носител е записан с аналогова технология 🙂 (за моите критерии)

  3. z

    и ролките ще се върнат 🙂

  4. Явор

    “Първата стъпка преобразува изходящите, цифрови аудио данни…”

    Ето това обезсмисля цялата идея.

    При положение, че всички съвременни записи са цифрови – какво да правят – да започнат наново аналогово да записват и миксират ли?

  5. :)

    За Бога! Не ми пипайте винилчето! Той и сега си ми свири доста по-прилично и ме радва повече от от който и да е цифров формат.

  6. :о)

    Хората са видели че винила се възражда като търсене и искат и те да се набутат в тренда…
    Очаквано…

  7. Ники

    Най-вероятно става дума за цифрови данни от мастер, т.е. източник с доста по-високо качество от CD, така че няма да има деградация.
    Иначе има един формат DVD Audio, ама нещо не му провървя май…

  8. Тариката

    Идеята на плочите е да са изцяло аналогови…това е пълна глупост…

  9. Спот

    “Първата стъпка преобразува изходящите, цифрови аудио данни…”

    Ето това обезмисля цялата идея.

Коментар