Все повече жени кандидатстват за ИТ позиции

Все повече жени се насочват към сектора на информационните технологии, като през последните три години кандидатите за работа от представителите на нежния пол за позиции, свързани с програмиране, са се увеличили. Това показват данните на софтуерната компания DataArt за периода 2015-2017 г.

Статистиката сочи, че през миналата година броят на кандидатурите от страна на дамите за различни технологични позиции със софтуерна насоченост e с 44% по-голям, в сравнение с предходната 2016 г. и с 65% повече спрямо 2015 г. Резултатите от проучването са базирани на обобщени данни от пет държави – Русия, Украйна, Аржентина, Полша и България.

Анализът на данните показва, че най-голям интерес от страна на жените в софтуерния бранш е налице към позиции, свързани със софтуерно тестване (Quality Assurance и Quality Automation), които представляват близо половината от общия брой кандидатури през последните 3 години.

На второ място се нареждат кандидатурите за вакантни места, за които основно изискване е владеенето на Java, следвани от .NET и JavaScript. Най-малък процент от кандидатите-жени (под 5%) са се насочили към позиции, свързани с технологии като Android, C++ и iOS, показва още изследването.

„Ситуацията в България кореспондира с общите тенденции и тук също ставаме свидетели на промяна в бранша, който отдавна не е изцяло мъжка територия. Традиционно най-голям интерес от страна на дамите има към позициите, свързани с Quality Assurance, но според мен през следващите 10 години можем да очакваме все повече жени да се насочват към писането на код и да имат силно конкурентни познания в технологии като .Net, Java, PHP, Python и др.“, коментира Виктор Андонов, изпълнителен директор на DataArt България.

По неговите думи, присъствието на дами в екипа е ценно и от психологическа гледна точка, тъй като те допринасят с прагматичност, с добри идеи и с различна гледна точка, което води до по-добри резултати за съответния проект.

Коментари по темата: „Все повече жени кандидатстват за ИТ позиции”

добавете коментар...

  1. _

    За пореден път се издига в култ паричната система и псевдо-равенството, като съвсем целенасочено се игнорират личните желания и интереси на мъжете и жените.

    Сериозни анализи и научни доклади показват, че най-голямо “неравенство” има в най-развитите държави.

    Слагам неравенство в кавички, защото изследванията за равенство се базират само и единствено на приходите. Фактори като удовлетвореност, усещане за значимост и личен принос към общност и общество тотално не фигурират.

    Аз лично познавам няколко жени – automation QA – изключително добри в работата си. Но, нито една от тях не е щастлива от това, с което се занимава професионално. Просто нямат избор.

    Истината е, че в по-бедните държави жените се налага да правят избор базиран изцяло на приходите, докато в по-богатите държави могат да избират според интересите си. Това е и причината “неравенството” да е много по-голямо в по-богатите държави.

    А, простата истина е, че съвременните робовладелци са се научили, че трябва да ни слагат психологически окови, защото са много по-ефективни – държат робите много по-дълго, и са “мотиватор” сами да се изтрепват от работа. Вече няма нужда от камшици.

  2. Anonymous

    Жена за програмист не става. В колежа даскалката ми по програмиране третираше матрица, която може да бъде изцяло булева, с алгоритми и средства за третиране на стрингове. Аз и направих всичко булево и тя почти не разбра какво съм и дал като резултат на заданието. А алгоритмите, дето написах бяха грубо 20 пъти по – бързи от нейните. А тя е програмистка от 30 години… Даскала по мрежи като разбра само повдигна вежди и нищо не каза човека… Имахме единствена колежка, на която мъжа и и пишеше проектите… А изпитите ги вземаше, защото беше приятелка на шефката на потока, която пък беше феминистка…

  3. Павел

    Да, жените когато са в месечно неразположение са особено зли и си изкарват в злоба, агресивна депресия и да в останалото време много клюкарстват.

  4. Психолог

    От чиста физиологическа и психологическа гледна точка жените имат периоди в които ги избива на агресия, в много кофти настроение, когато са в ************** Жените са неповторими да организират и участват също в спелтни и интриги, а някои пък с разкрепостено поведение нарочно предизвикват сексуално напрежение и създават лоша атмосфера, конфликти несъвместими за професионални отношения и за нормална работа.

Коментар