Все повече жени кандидатстват за ИТ позиции

Жените в ИТ екипите допринасят с прагматичност, добри идеи и различна гледна точка

Все повече жени се насочват към сектора на информационните технологии, като през последните три години кандидатите за работа от представителите на нежния пол за позиции, свързани с програмиране, са се увеличили. Това показват данните на софтуерната компания DataArt за периода 2015-2017 г.

Статистиката сочи, че през миналата година броят на кандидатурите от страна на дамите за различни технологични позиции със софтуерна насоченост e с 44% по-голям, в сравнение с предходната 2016 г. и с 65% повече спрямо 2015 г. Резултатите от проучването са базирани на обобщени данни от пет държави – Русия, Украйна, Аржентина, Полша и България.

Анализът на данните показва, че най-голям интерес от страна на жените в софтуерния бранш е налице към позиции, свързани със софтуерно тестване (Quality Assurance и Quality Automation), които представляват близо половината от общия брой кандидатури през последните 3 години.

На второ място се нареждат кандидатурите за вакантни места, за които основно изискване е владеенето на Java, следвани от .NET и JavaScript. Най-малък процент от кандидатите-жени (под 5%) са се насочили към позиции, свързани с технологии като Android, C++ и iOS, показва още изследването.

„Ситуацията в България кореспондира с общите тенденции и тук също ставаме свидетели на промяна в бранша, който отдавна не е изцяло мъжка територия. Традиционно най-голям интерес от страна на дамите има към позициите, свързани с Quality Assurance, но според мен през следващите 10 години можем да очакваме все повече жени да се насочват към писането на код и да имат силно конкурентни познания в технологии като .Net, Java, PHP, Python и др.“, коментира Виктор Андонов, изпълнителен директор на DataArt България.

По неговите думи, присъствието на дами в екипа е ценно и от психологическа гледна точка, тъй като те допринасят с прагматичност, с добри идеи и с различна гледна точка, което води до по-добри резултати за съответния проект.

Коментари по темата: „Все повече жени кандидатстват за ИТ позиции”

добавете коментар...

  1. Психолог

    От чиста физиологическа и психологическа гледна точка жените имат периоди в които ги избива на агресия, в много кофти настроение, когато са в мензис. Тоалетни миришаш ужасно чак от коридора. Жените са неповторими да организират и участват също в спелтни и интриги, а някои пък с разкрепостено поведение нарочно предизвикват сексуално напрежение и създават лоша атмосфера, конфликти несъвместими за професионални отношения и за нормална работа.

Коментар