Зимбабве забрани на банките да оперират с криптовалута

Централната банка на Зимбабве е забранила на местните банки да търгуват или да обработват плащания, свързани с криптовалути, съобщи Ройтерс, позовавайки се на управителя на финансовата институция. Банката обаче не забранява дейността на местните борси за търговия с криптовалути.

В южноафриканска държава хората, които търгуват с койни, казват, че този род бизнес им предлага необичайна защита, тъй като банковите им депозити губят стойност бързо, понякога почти само за ден. Други пък ги използват за финансиране на членове на семейството, които учат в чужбина или купуват стоки онлайн.

Управителят на „Банка-резерв на Зимбабве“ Джон Мангуджа заяви, че централната банка не е лицензирала никого да търгува с виртуални валути и че дилърите и инвеститорите не се ползват със защитата на закона.

Банката-резерв е наредила на всички банкови институции да не предоставят услуги, които улесняват което и да е лице или дружество да се занимава с виртуални валути“, каза Мангуджа. „Природата на транзакциите с криптовалута ги прави предпочитан избор за перачите на пари и други престъпници“.

Цените на криптовалутите като биткойн нараснаха в края на миналата година, тъй като инвеститорите на дребно по целия свят се засилиха да търсят печалба чрез новата технология. Това доведе до бум на предупрежденията от страна на банкови и инвестиционни регулатори.

Китай, която е основен пазар на криптовалути, затвори неотдавна местните борси за търговия с криптовалута. Решението на централната банка на Зимбабве ще засегне сетълмента между борсите, но не и продажбите между физически лица, коментират наблюдателите на пазара.

Коментари по темата: „Зимбабве забрани на банките да оперират с криптовалута”

добавете коментар...

  1. ха

    Думата “сетълмент” я има в wikipedia. Не, че това е някакво доказателство за правилност (в Wikipedia има и мноооого пълни глупости, като говоря в случая за българската й част). Иначе със 100% сигурност думата не се пише с двойно “т”. Този подход за транслитериране на чужди думи се прилага в руския език, докато при българския се залага на фонетичното звучене!!!

  2. Аман

    ного готина дума е сетълмент… не знам дали обаче не са пиши сеттлемент. Па може и некъв български уординг да иам, ма редакторчету да ни го знай…
    иначе брао на зимбабвету, имат пойче акъл от нас.

Коментар